Sladki feferoni

Caspicum annuum
Nepekoče feferone vzgajamo na enak način kot papriko. Na enak način se vzgaja tudi pekoče feferone, a ker cvetijo isti čas kot ostali feferoni in paprika, jih na vrtu sadimo narazen, da se nam ne skrižajo (semena postanejo pekoča). Sladki feferoni odlično popestrijo poletne solate in so čudovita poletna priloga.

Družina: Razhudnikovke (Solanaceae)
Sorodne rastline: paradižnik, paprika, jajčevec, čiliji, krompir, tobak, fizalis

Sladki feferoni vzgoja - kdaj in kako sejati

Sladke feferone se vzgaja lahko na čisto enak način kot papriko. Sladke feferone gojimo na prostem in tudi v rastlinjakih. V obeh primerih vzgajamo sadike, ki jih ob pravem času presajamo na prosto. Feferone, ki bodo rastli v rastlinjakih, sejemo v začetku februarja, konec februarja ali začetku marca za rast na prostem. Semena sejemo na gosto v eno večjo posodico in kalimo na toplem mestu (nad 22°C). Takoj ko vzklijejo, potrebujejo svetlobo in nižjo temperaturo (18 - 22°C). Tik preden začno rasti pravi listi, rastlinice prepikiramo v posamezne sadilne lončke/sadilne platoje. Izbiramo močne in dobro razvite rastline. Nerazvite raje zavržemo in s tem naredimo naravno selekcijo za boljši pridelek. Za razvoj kvalitetnih sadik izberemo substrat bogat s hranili, kot je vermikompost.

Pred presajanjem sadik na prosto in v rastlinjak, jih nekaj dni utrjujemo ob kakšni južni steni ali kar v rastlinjaku, da se "navadijo" na zunanje temperature.

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

V rastlinjak sadike presajamo v od druge polovice aprila naprej. Na grede na prostem jih presajamo v maju in vse do konca junija. Med posameznimi sadikami naj bo 30 do 40 cm razdalje. Sladki feferoni odlično rastejo "v družbi", kjer se med seboj podpirajo, zato jih lahko sadimo gosto.

Mešani posevki

Sladki feferoni se na vrtu dobro obnese z večino zelenjadnic, priporočljiva je kombinacija z ognjičem. Ker jih na prosto presajamo v mesecu maju, lahko gredico pred tem zasadimo s solato, špinačo, mlado čebulo, ...

Bolezni in škodljivci

Korenine mladih sadik rad pohrusta bramor. Izogibamo se skupnemu sajenju z - paradižnikom, papriko, krompirjem in tobakom (razhudniki).

Nega

Po presaditvi sadik na prosto, sadike dobro zalijemo. Kompostna zastirka in kasneje poletna zastirka zmanjša potrebo po zalivanju čez sezono. Ker rastlin ne zalivamo pogosto, spodbujamo razvoj globokega koreninskega sistema, ki bo rastlini zagotavljal vso potrebo po vodi. Hkrati zatremo razvoj plevela. Rastlino negujemo na dan za plod ali cvet. Kadar obilo plodi, ji za oporo postavimo nižje količke, da se rastlina ne povesi ali celo prelomi. Odlična pa je opora iz vodoravno položene vrtne mreže, ki poveže rastline med seboj in si dajejo oporo za rast.

Pridelek

Plodove sladkih feferonov pobiramo od julija do oktobra, ko dosežejo polno obarvanost plodov. Pri pobiranju si pomagamo z nožem, da naredimo čisti rez. Pecelj je precej močan, da zdrži težo ploda, zato lahko s trganjem plodov hitro ranimo večji del rastline. Pridelek pobiramo na dan za plod ali cvet, da vzpodbujamo cvetenje in tvorjenje novih plodov.

Podobno kot pri paprikah, so na začetku plodovi zeleni (nezreli) in kasneje postanejo rdeči (zreli) ali kakšne druge žive barve. Uživamo lahko tako nezrele, kakor tudi zrele, ki so slajši in okusnejši.

Skladiščenje

Sladke feferone je najbolje porabiti sveže v njihovi rastni sezoni. Nabrani na dan za plod na hladnem počakajo vsaj teden dni. Za daljše shranjevanje se odlično obnese v kombinaciji z drugo poletno zelenjavo v obliki zelenjavnih omak in namazov, ki jih skuhamo in vložimo ali zamrznemo. Pogosto je tudi vlaganje feferonov v kis.

Polni grmički
Polni grmički

Vzgoja Na prostem V rastlinjaku
Januar
Februar  SETEV SETEV
Marec  SETEV/PIKIRANJE PIKIRANJE
April RAST PRESAJANJE
Maj PRESAJANJE RAST
Junij RAST PRIDELEK
Julij PRIDELEK PRIDELEK
Avgust PRIDELEK PRIDELEK
September PRIDELEK PRIDELEK
Oktober  PRIDELEK PRIDELEK
November
December
Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Robert Špiler

O sladkih feferonih

Zelo hiter pridelek in kulinarično vedno obarvajo poletne jedi. Če imamo zdrave in močne sadike, kasneje feferoni niso zahtevni za vzgojo.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus