Koruza

Zea mays
Sladka mlečna koruza je prava poslastica, ki popestri poletne večere ob ognju. Dokaj nezahtevna za vzgojo in ena izmed ”3 sester”, ki na vrtu ustvarjajo odličen mešani posevek.

Družina: Trave (Poaceae)
Sorodne rastline: bilnica, pasja trava, mačji rep, ljujka

Koruza vzgoja - kdaj in kako sejati

Navada naših krajev je, da koruzo vedno sejemo direktno na vrt, gredice oz. njive. A za najboljši uspeh in izkoristek, si iz nje pripravimo sadike. Tako posadimo koruzo v sadilne lončke od sredine aprila do začetka maja. V posamezno sadilno celico posadimo po eno seme. Direktno na gredico jo sejemo v začetku meseca maja.

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

Koruzo iz sadik presadimo na prosto 2-3 tedne po setvi, meseca maja oz. junija, ko zraste do velikosti 30-38 cm. Sadimo jih na razdalji 20 cm narazen. Bolje, da jih sadimo v skupke, kot vrste, saj se bodo bolje oprašile in tvorile večje stroke. Enako narazen dajemo semena, kadar sejemo direktno na prosto.

Mešani posevki

Koruza je ena iz med t.i. ''3 sester'' saj skupaj z bučami, fižolom in tudi sončnicami (4. sestra) tvori odličen mešan posevek na gredi. Medtem, ko buče po tleh zastirajo zemljo, med njimi v višino raste koruza.

Bolezni in škodljivci

Kadar sejemo direktno v zemljo, nam semena lahko pojedo miši ali bramorji. Mlade sadike lahko napadejo polži, zrele stroke pa nakljuvajo ptiči. Med bolezni je najpogostejša koruzna rja, ki napade liste. Na strokih se lahko pojavi glivična okužba koruzna snet.

Nega

Koruza je toploljubna rastlina, vendar jo moramo pri goli zemlji ob suši zalivati. Prav tako potrebuje redno okopavanje in odstranjevanje pleveli. Z dobro kompostno zastirko zadržujemo plevel in ohranjamo vlago v tleh okoli nje, zato je zalivanja manj. Manj dela pri negi koruze imamo vedno, kadar jo sadimo skupaj z bučami in visokim fižolom.

Pridelek

Stroke mlade koruze pobiramo v avgustu oz. ko se koruzni laski obarvajo rjavo. Zrelost preverimo tudi tako, da stisnemo nekaj zrn v stroku. Če je tekočina, ki priteče iz zrn mlečne barve, je strok dovolj zrel za uporabo. Stroke obiramo do oktobra, vendar so ti manj sladki in bolj škrobnati.

Najboljše so mladi stroki koruze.
Najboljše so mladi stroki koruze.

Skladiščenje 

Mlado koruzo navadno porabimo čim bolj sproti, da ujamemo njen sladek in mlečen okus. Jemo jo lahko surovo, pečeno ali kuhano. Starejše stroke skuhamo, zrna ločimo od storža in vložimo.

Še malo pa jo poberemo
Še malo pa jo poberemo

Vzgoja direktna setev sadike
Januar
Februar
Marec
April SEJANJE
Maj SEJANJE PRESAJANJE
Junij RAST RAST
Julij RAST RAST
Avgust RAST/PRIDELEK PRIDELEK
September PRIDELEK PRIDELEK
Oktober
November
December
Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Robert Špiler

O koruzi

Vzgoja koruze je izjemno enostavna in sam jo gojim poleg buč in fižola. Mladi mlečni stroki v začetku avgusta so odlična popestritev poletnega jedilnika in spominja na otroške brezskrbne dni, ko smo pekli koruzo ob ognju. Prav tako mi je všeč kuhana.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus