Endivija

Cichorium endivia
Zelenjadnica, ki raste kot glavnata solata po okusu bolj spominja na radič. V jesenskem in zimskem času nadomesti mehke solate poletja. V rastlinjakih ali pod tuneli jo vzgajamo čez celo zimo.

Družina: Nebinovke (Asteraceae)
Sorodne rastline: solataradič, sončnica, pehtran, ognjič

Endivija vzgoja - kdaj in kako sejati

Endivijo sejemo poleti, v drugi polovici junija in v juliju, ko se dan že začenja krajšati. Vzgajamo jo na enak način kot radič. Midva jo tudi sejeva v sadilne platoje isti dan kot radič, da si vzgojiva sadike, od koder jo kasneje presajamo na gredo. Sadike vzgajava zunaj na prostem. Semena bolje kalijo, če jih posujemo po pretlačenem substratu, dobro zalijemo ter rahlo prekrijemo s substratom ter pokrijemo, da so semena v popolni temi. Semena vzklijejo hitro,in takoj ko opazimo male rastlinice, jih prestavimo na sončno mesto, kasneje pa jih po potrebi pikiramo v večje sadilne celice.

Presajanje in sadilna razdalja

Ko imajo sadike oblikovanih najmanj 4-6 listov, jih presadimo na prosto. To je nekje 2-3 tedne po setvi. Presajanje sadik na prosto poteka od sredine julija do začetka septembra. Pri presajanju starejše oz. zunanje liste obtrgamo, da sadika razvije močnejše liste iz "srčike". Pri sadilni razdalji upoštevamo zahteve posameznih sort, načeloma pa rastline rastejo 20-30 cm oddaljene med seboj.

Mešani posevki

Endivijo lahko na vrtu kombiniramo z mnogimi vrtninami. Najbolje je, da jo presadimo na grede, ki jih sredi poletja že spraznimo (za čebulo, česnom, krompirjem, rdečo peso, grahom,...). Lahko jo presadimo na gredo še preden jo povsem spraznimo (sadike presadimo med še rastočo zelenjavo, ki jo bomo pobrali v naslednjem tednu ali dveh) in tako zelo dobro izkoristimo prostor.

Bolezni in škodljivci

Liste endivije lahko napadejo polži, korenino bramorji in voluharji. Redno obtrgavamo odmrle liste. Pazimo, da na gredicah nimamo nepredelanega organskega materiala, ki polže še dodatno privablja. Gredice zastremo z zastirko iz dobro preperelega komposta. S tem ustvarimo okolje, ki polžem ne ustreza.

Nega

Presajene sadike zalivamo vsak dan prvi teden dni.. Za boljše ukoreninjenje pri presajanju sadikam obtrgamo vse večje liste in pustimo le srčiko. Ko se sadike dobro ukoreninijo, jih pri uporabi obilne zastirke ni potrebno zalivati. Če obilne zastike ne uporabljate, jo zalivajte po potrebi. V zimskem času jo na prostem zaščitimo z vrtno kopreno. Zelo dobro zdrži nekaj stopinj pod ničlo pod nizkim vrtnim tunelom ali v topli gredi.

Pridelek

Endivijo pobiramo od septembra do decembra na prostem, v rastlinjakih oz pod vrtnim tunelom do spomladi. Nabiramo jo postopoma za sprotno uporabo.

Skladiščenje

Endivije ne skladiščimo, najboljša je sveže pobrana, saj le tako okusimo njeno svežino. Kadar jo nabiramo za uporabo dan ali dva kasneje, najdlje počaka tako, da jo iz vrta poberemo skupaj s korenino na dan za cvet in shranimo v hladni kleti.

Presajene sadike endivije
Presajene sadike endivije

Na gredi skupaj z radičem
Na gredi skupaj z radičem.

Vzgoja na prostem v rastlinjaku
Januar    PRIDELEK
Februar    PRIDELEK
Marec    PRIDELEK
April    
Maj    
Junij SEJANJE  
Julij SEJANJE/
PRESAJANJE
 
Avgust  PRESAJANJE/
RAST
SEJANJE
September  PRIDELEK SEJANJE/
PRESAJANJE
Oktober  PRIDELEK PRESAJANJE/
RAST
November  PRIDELEK  PRIDELEK
December    PRIDELEK
Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Robert Špiler

O endiviji

Endivija skupaj z radičem in drugimi jesenskimi solatami doda širino jesenskemu solatnemu baru na vrtu. Sam sicer nisem ljubitelj zelenih solat na sploh, verjamem pa da vas veliko uživa v njenem okusu. V kombinaciji s kuhanim krompirjem ali podzemno kolerabo se odlično omehča v solati.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus