Endivija

Cichorium endivia
Zelenjadnica, ki raste kot glavnata solata po okusu bolj spominja na radič. V jesenskem in zimskem času nadomesti mehke solate poletja. V rastlinjakih ali pod tuneli jo vzgajamo čez celo zimo.

Endivija vzgoja - kdaj in kako sejati

Endivijo sejemo poleti, v drugi polovici junija in v juliju, ko se dan že začenja krajšati. Sejmo jo direktno na gredice ali vzgojimo kot sadiko. Najbolje jo je sejati na gosto v večjo posodico in po 2 tednih presaditi v posamične lončke/sadilne platoje za nadaljnjo rast. Seme kali bolje, če semena le posujemo po substratu, dobro zalijemo, in rahlo posujemo s substratom. Seme vzklije hitro.

Presajanje in sadilna razdalja

Ko imajo oblikovanih najmanj 6 listov, jih presadimo na prosto. To je nekje 4-6 tednov po setvi semen. Presajanje sadik na prosto poteka od sredine julija do avgusta. Pri presajanju stare liste obtrgamo, da sadika razvije močnejše liste iz "srčike". Pri sadilni razdalji upoštevamo pravilo goste zasaditve.

Mešani posevki

Z njo zasadimo gredice vrtnin, ki jih sredi poletja že spraznimo (za čebulo, česnom, krompirjem, rdečo peso, grahom ...). Lahko jo presadimo na gredico še preden jo povsem spraznimo in tako zelo dobro izkoristimo prostor.

Bolezni in škodljivci

Liste endivije lahko napadejo polži, korenino bramorji in voluharji. Redno obtrgavamo odmrle liste. Pazimo, da na gredicah nimamo nepredelanega organskega materiala, ki polže še dodatno privablja. Gredice zastremo z zastirko iz dobro preperelega komposta. S tem ustvarimo okolje, ki polžem nikakor ne ustreza.

Nega

Presajene sadike zalivamo vsak dan prve 3 dni. Za boljše ukoreninjenje pri presajanju sadikam obtrgamo vse večje liste in pustimo le srčiko. Ko se sadike dobro ukoreninijo, jih pri uporabi obilne zastirke ni potrebno zalivati. Če obilne zastike ne uporabljate, jo zalivajte po potrebi. V zimskem času jo na prostem zaščitimo z vrtno kopreno. Zelo dobro prezimi pod nizkim vrtnim tunelom ali v topli gredi.

Pridelek

Endivijo pobiramo od septembra do decembra na prostem, v rastlinjakih oz pod vrtnim tunelom do spomladi. Nabiramo jo postopoma, za sprotno uporabo.

Skladiščenje 

Endivije ne skladiščimo, najboljša je sveže pobrana, saj le tako okusimo njeno svežino. Kadar jo nabiramo za uporabo dan ali dva kasneje, najdlje počaka tako, da jo iz vrta poberemo skupaj s korenino na dan za cvet in shranimo v hladni kleti.

Na gredi skupaj z radičem
Na gredi skupaj z radičem

Vzgoja na prostem v rastlinjaku
Januar    PRIDELEK
Februar    PRIDELEK
Marec    PRIDELEK
April    
Maj    
Junij SEJANJE  
Julij SEJANJE/
PRESAJANJE
 
Avgust  PRESAJANJE/
RAST
SEJANJE
September  PRIDELEK SEJANJE/
PRESAJANJE
Oktober  PRIDELEK PRESAJANJE/
RAST
November  PRIDELEK  PRIDELEK
December    PRIDELEK
Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Robert Špiler

O endiviji

Endivija skupaj z radičem in drugimi jesenskimi solatami doda širino solatnemu baru na vrtu. Sam sicer nisem ljubitelj zelenih solat na sploh, verjamem pa da vas veliko uživa v njenem okusu. V kombinaciji s kuhanim krompirjem ali podzemno kolerabo nastane odlična solata.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus