Čili

Capsicum annuum, Capsicum frutenscens, Capsucum baccatum, Capsicum chinense, Capsicum pubescens

.Družina: Razhudnikovke, Skupina: Plodovke

Čili vzgoja - kdaj in kako sejati

Čili gojimo na prostem in v rastlinjakih. V obeh primerih vzgajamo sadike, ki jih kasneje presajamo. Rastline, ki bodo rasle v rastlinjakih, sejemo februarja. V mesecu marcu še imamo čas za setev rastlin, ki bodo rastle na prostem. Semena sejemo na gosto v eno večjo posodico in kalimo na toplem mestu (najhitrejša kalitev je pri 25°C). Takoj ko vzklije, potrebuje svetlobo in nižjo temperaturo (15-20 °C). Ko se klična lista zravnata, prepikiramo rastline v posamezne sadilne lončke/sadilne platoje. Izbiramo močne in dobro razvite rastline. Nerazvite raje zavržemo in s tem naredimo naravno selekcijo za boljši pridelek. Za razvoj kvalitetnih sadik, izberemo substrat bogat s hranili, kot je vermikompost.

Nekateri gojitelji se poslužujejo še tehnike šoka, da sadiko, ko je velika 2-3 cm iz substrata potegnejo ven in nato posadijo globoko nazaj, do vrhnjih listov. S tem se spodbudi razvoj močnejšega koreninskega sistema ter zaustavi visoko rast rastlin. Drugi šok sadikam naredijo, ko imajo razvitih 5-6- pravih listov, takrat se odščipne vrh in s tem ponovno spodbudi grmičasto razrast rastline.

Pred presajanjem sadik na prosto in v rastlinjak, jih nekaj dni utrjujemo ob kakšni južni steni ali kar v rastlinjaku, da se "navadijo" na zunanje temperature.

Se želiš podati v svet lastne samooskrbe z zelenjavo?

Sorte čilijev

Sorte razdelimo po lestvici pekočnosti (Scovillova lestvica) ali pa po rodu oz. vrsti (razdelitev po genski zasnovi). Najbolj poznani čiliji posameznih rodov so Jalapeno (Capsicum annuum), Habanero (Capsicum chinense), Tabasco in Bird's eye (Capsicum frutescens), Aji (Capsicum baccatum) in Rocoto čiliji (Capsicum pubescens)

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

V rastlinjak sadike presajamo v drugi polovici aprila in v mesecu maju. Na gredice na prostem jih presajamo v sredini maja in lahko vse do konca junija. Sadike sadimo globoko, do prvih listov. Med posameznimi sadikami naj bo 30 - 40 cm razdalje. Kljub grmičasti razrasti jim zagotovimo oporo, ki bo pomembna, ko bodo zoreli plodovi. Čudovito se tudi vzgajajo v velikih koritih na južni strani hišnih sten!

 

Ti je napisan postopek vzgoje všeč?

Zate imamo slikovit in tehnično dodelan spletni tečaj za popolno samooskrbo z zelenjavo 365 dni v letu.

Sadilno sosledje

Odlično raste skupaj s solato čez leto ali z motovilcem v jeseni. Na gredici ob njem naj ne manjka ognjič, ki privablja opraševalce. Pazimo, da ga ne gojimo s paprikami ali sladkimi feferoni, saj se hitro skrižajo. Pred čilijem lahko na gredi gojimo špinačo.

Nega

Po presaditvi sadik na prosto, sadike dobro zalijemo. Dokler čili ne začne cveteti potrebuje več vlage, nato zalivanje zmanjšamo, da dobimo kvalitetne plodove, ki bodo tudi bolj pekoči. Če uporabljamo obilno zastirko, je potreba po zalivanju še manjša. Rastline negujemo vedno na dan za plod ali cvet. S tem spodbujamo rastlino, da tvori večje plodove in nastavi več cvetnih nastavkov.

Se želiš izmojstriti pri vzgoji zelenjave?

Izzivi in nevšečnosti

Pri sadikah lahko pride do pojava pršic, ki lahko ob večjem napadu popolnoma uničijo rastlino. Korenine mladih sadik lahko po presajanju pohrusta bramor. Plodovi zaradi vremenskih nihanj lahko začnejo gniti, ali pa se gniloba pojavlja zaradi glivičnih, lahko tudi zaradi bakterijskih okužb. Izogibamo se skupnemu sajenju s paradižnikom, papriko, krompirjem in tobakom (razhudniki).

Pridelek

Z nabiranjem začnemo nekje v avgustu, odvisno od leta in hitrosti zorenja plodov. Nabiramo dobro zrele čilije, zato lahko pri nekaterih sortah nabiranje traja tudi do začetka meseca novembra (naprimer jalapeno sorta).

 

Skladiščenje

Svežega nabiramo sproti po potrebi. Najpogostejša oblika skladiščenja čilija na zalogo je zamrzovanje z vakumiranjem (da prihranimo prostor). Kvalitete in pekočnosti z zamrzovanjem ne izgubimo! Plodove lahko tudi posušimo.


Besedilo je delovno povzeto po uro in pol dolgem pogovoru za Radio Vrt Obilja, kjer Andraž Polutnik delil svoje izkušnje, postopek gojenja čilija in pripravo pekočih omak Pekoče omake Bohor'c. Vabljeni k poslušanju.