Kumare

Cucumis sativus
Domače kumare so izjemnega okusa. Gojimo jih v rastlinjakih, na vrtu ali v loncih na balkonu. S pravo mero zalivanja ne bodo nikoli grenke, temveč sočne in osvežilnega okusa.

Družina: Bučevke (Cucurbitaceae)
Sorodne rastline: bučkemelone, bučelubenice

Kumare vzgoja - kdaj in kako sejati

Kumare, ki bodo rasle v rastlinjakih, sejemo konec marca. Kumare za na vrt, sejemo v drugi polovici aprila. V posamezen lonček posejemo po 2 semeni. Če katero seme ne vzklije, imamo tako vedno vsaj eno rastlino. Če vzklijeta obe, slabšo odstranimo oz. presadimo v svoj lonček. Ker kumar načeloma ne pikiramo, lončke napolnimo s substratom do polovice. Ko rastlina vzklije in raste, postopoma napolnimo substrat do vrha lončka. Tako "zakopljemo" dolga stebla, ki jih kumara požene ob vzklitju. Za vzklitje kumare potrebujejo toplo okolje in temperature nad 20°C, idealno okoli 25°C. Možna je tudi direktna setev na vrt v mesecu maju, lahko tudi še v začetku junija. Pokrijemo jih s kopreno, da ustvarimo toplo okolje tudi ponoči.

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

Presajanje sadik v rastlinjak poteka konec aprila. Na prosto kumare presadimo v sredini maja. Sadilna razdalja je odvisna od načina vzgoje kumar. Če jih razpeljemo po tleh, potrebuje ena rastlina prostor velikosti 1 m2. Če jih vzgajamo vertikalno po mreži, se sadilna razdalja smiselno zmanjša.

Mešani posevki

Kumara in koprc se dopolnjujeta na krožniku in zato ju skupaj sadimo tudi na vrtu. Na vrtu ji navado pripravimo poseben prostor, kje se plazi ali vzpenja, zato je navadno z drugimi zelenjadnicami ne kombiniramo.

Bolezni in škodljivci

Liste in stebla pogosto napadajo uši. Mlade rastline iz semen sejanih direktno na gredice, dobro teknejo polžem. Kasneje v sezoni lahko liste napade pepelasta plesen, predvsem kadar je bolj vlažno obdobje poletnih padavin.

Nega

Po presaditvi sadik v rastlinjak oz. na prosto, jih zalivamo vsak dan, dokler se dobro ne ukoreninijo in se začnejo plaziti oz. vzpenjati. Nato ohranjamo redno zalivanje, saj bomo s tem vplivali na okus plodov. Kadar kumare niso dovolj zalite postanejo grenke. Enako se zgodi, če jih zalivamo preveč. Prava mera zalivanja je odvisna od večjega števila dejavnikov (osončenost, tipa tal ...). V rastlinjakih poganjkom odščipnemo vrhove, ko rastlina doseže strop. Na prostem prav tako uravnavamo višino rastline s tem, ko ji prikrajšamo vrh. Pridelek in sezono povečamo z obtrgovanjem zalistikov ter odstranjevanjem moških cvetov (ženski cvetovi imajo cvet podaljšan v zametek ploda, moški pa ne). Poleg obilne zastirke iz komposta, tla ob kumaram poleti zastremo še s slamo, travnim odkosom ali ovčjo volno. Za zgodnejši pridelek se tla lahko zastira s črno tkanino, ki odlično ogreva tla.

Pridelek

V sredini junija začnemo s pobiranjem kumar v rastlinjakih. Na prostem jih obiramo od konca junija in vse tja do oktobra. Pobiramo plodove, ki so veliki od 15-20 cm. Za vlaganje v kis nabiramo male kumarice, velike 5 cm. Pri pobiranju si pomagamo z nožem, da lepo odrežemo in ne ranimo rastline s trganjem plodu na silo. Priporočljivo je obiranje na dan za plod ali cvet.

Skladiščenje

Pristno svežino kumar lahko okusimo le iz svežih plodov, zato je navadno ne skladiščimo prav dolgo. Na hladnem (v kleti ali hladilniku) počaka kakšen teden dni. Male kumarice vlagamo v kis, shranimo za zimo in so sinonim za zimsko delikateso.


Vzgojana prostemv rastlinjaku
Januar  
Februar  
Marec SEJANJE
AprilSEJANJEPRESAJANJE
MajPRESAJANJE  RAST
JunijRASTPRIDELEK
JulijPRIDELEKPRIDELEK
AvgustPRIDELEKPRIDELEK
SeptemberPRIDELEKPRIDELEK
Oktober PRIDELEK
November  
December  
Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Robert Špiler

O kumarah

Izjemno osvežilne s svojo visoko (nad 95%) vsebnostjo vode. Sam prisegam na solatne sorte, ki so daljše in temnejše za sprotno uporabo v solatah, Tatziki omakah in pri kuhi. Kumaric ne vlagam. Občudujem in spoštujem vse, ki sami vzgojijo kumarice in jih uspešno nabirajo in vlagajo.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus