Odstranjevanje zalistnikov pri kumarah in jajčevcih

Tako kot lahko paradižnikom odstranjujemo zalistnike, jih lahko tudi ostalim rastlinam, ki ustvarjajo nove poganjke »za listi«. Zalistniki se razvijejo v nova stebla, česar pa vedno ne želimo. Zelo pozitivno se pri odstranjevanju zalistnikov odzovejo jajčevci in kumare, kjer je tudi nega zaradi tega enostavnejša.

Kumara negovana v eno steblo.
Kumara negovana v eno steblo.

Pri odstranjevanju moramo biti 100% prepričani, da smo odščipnili zalistnik. Če nismo prepričani, raje počakamo nekaj dni, da zraste in ga bolje prepoznamo.

Odstranjevanje zalistnikov kumaram

Kumare so znane po svoji bujni rasti v mesecu juniju in juliju, nakar sledi ogromno pridelka, ki ga sproti nikakor ne moremo porabiti. Zaradi te bujne rasti, se v tem času rastlina tudi izčrpa in kmalu se začnejo sušiti listi in rastlina propade. Z odstranjevanjem zalistnikov, kumara ne doživi pretirane rasti in imamo pridelek enakomernejši ter dlje časa na voljo.

Midva eno rastlino kumare želiva vzgojiti v eno steblo, kar pomeni, da probava odstranit vse zalistnike, ki se pojavijo. Velikokrat kakšen uide in potem kumara naredi več stebel, ampak pustiva maksimalno 2 do 4. Zalistniki se pojavijo med vsakim »križiščem« stebla in lista, kjer so zraven tudi cvetovi in vitice. Zalistnik prepoznamo, ko je dolg nekje 5 cm in ga odščipnemo. Odstranjujemo lahko tudi daljše zalistnike, če nam slučajno »pobegnejo«.

Nekatere sorte imajo manj zalistnikov, spet druge več. Če smo s takšno nego dosledni in nam uspe ohranit eno steblo, lahko kumaro gojimo ob vrvici kot paradižnik.


Odstranjevanje zalistnikov jajčevcem

Če jajčevcem ne odstranjujemo zalistnikov, ustvarijo bujno rast, ki je nižja in je bolj podobna grmičku. Zaradi takšne rasti je osvetljenost listov slaba in dosti težje jajčevce pritrjujemo ob oporo. Z odstranjevanjem zalistnikov rastlina zraste višje in je bolje osvetljena. Tako jih lahko tudi posadimo bolj gosto skupaj in imamo večji pridelek na m2. Na tak način sva imela lansko leto jajčevce vse do oktobra!

Jajčevci 2. 7. 2018 z odstranjenimi zalistniki.
Jajčevci 2. 7. 2018 z odstranjenimi zalistniki.

Midva želiva eno rastlino jajčevca vzgojiti v dve stebli, kar pomeni, da prvi zalistnik, ki se pojavi pustiva in nato odstranjujeva vse nove zalistnike. Pri jajčevcu ne želiva, da kak zalistnik uide, zato sva zelo dosledna. Zalistniki se pojavijo med vsakim »križiščem« stebla in lista. Ko so še majhni, so podobni rakovim kleščam. Odstranjujemo jih čim manjše in sicer takoj, ko jih prepoznamo. Če nam slučajno »pobegnejo«, jih odstranimo takrat. Kasneje lahko iz ranic zrastejo novi poganjki - če so cvetni nastavki jih pustimo, drugače pa jih ponovno odstranimo.

Nekatere sorte imajo manj zalistnikov, spet druge več. Tako negovane jajčevce je najlažje vzgajati ob dveh vrvicah in ju sukati enako kot paradižnik.


Zaključna misel

Ta način nege kumar in jajčevca sva prvič preizkusila lansko leto in sva več kot navdušena. Za to sva izvedela, ko je Charles Dowding objavil video (v angleščini). In preverjeno deluje tudi v Sloveniji. 🙂 Charles Dowding je zakladnica znanja in priporočava ogled vseh njegovih video vsebin.

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂