paradižnik opora

Opora za paradižnik za vzgojo ob vrvici

Sezona paradižnika je pred vrati in zopet mu je treba postaviti oporo. Lansko sezono sva ga gojila ob vrvici in rezultati so bili zelo dobri, saj ni bilo treba postavljati toliko količkov, rešila pa sva se tudi nenehnega privezovanja. Letošnja konstrukcija za paradižnik je masivnejša, z dvema glavnima drogoma iz katerih visijo posamezne vrvice.

Pa začnimo!

Grede na vrtu so široke 1,2 m in dolge 5 m. Na takšno gredo v dve vrsti posadiva 20 paradižnikov. Medvrstna razdalja je 80 cm, med posameznimi rastlinami pa 50 cm. Vsaka vrsta potrebuje svoj vzgolžni drog za vrvice iz enega kosa. Za to so najboljše smrekove sušice. To so posušeni smrekovi vrhovi, ki jih lahko najdemo prosto ležeče v gozdu. Potrebno je odstranit vse veje, da dobimo idealen kos lesa za tako dolgo konstrukcijo.

Lanskoletna opora za paradižnik
Lanskoletna opora za paradižnik z enim dolgim drogom

Za eno konstrukcijo sva potrebovala:

  • 2 smrekovi sušici (drog) dolgi 5 m
  • 4 kostanjeve stebre dolge 2,8 m
  • 2 kostanjeva prečnika dolga 1,2 m
  • 4 kotnike
  • vijake

Stebri morajo biti na eni strani ošliljeni, da se lažje potopijo v tla, na drugi strani pa ravno odrezani, da na stebre postavimo prečnika. S fižolnico oziroma železno štango naredimo pol metra globoke luknje za stebre. Ni pa nujno, da stebri stojijo čisto na vogalu grede. Stopimo na lojtrco in s kladivom zabijemo stebere v tla. Pazimo, da so stebri kolikor toliko pokonci. Na koncu luknje okoli stebrov zadelamo in fino potlačimo.

Takšno konstrukcijo na gredo postavljamo pred, med ali po presajanju sadik paradižnika. Če smo pri postavitvi dovolj previdni lahko to počnemo brez problema tudi nekaj dni po presaditvi, saj na začetku paradižnik še ne potrebuje opore.

Najboljši les za zunanjo uporabo je kostanj, akacija, hrast, macesen. Smrekova sušica za vzdolžni drog bo tudi dolgo služila svojemu namenu.

Na bližnja stebra postavim prečnika, označimo mesto za vrtnanje in s svedrom navrtamo luknje za vijake. Kostanj je zelo trd les, zato je svedranje obvezno. Nato prečnik z vijakom pritrdimo na stebra. Isto ponovimo na drugi strani. Lesene drogove položimo na ogrodje in v tem primeru jih le še pritrdimo s kotniki in vijaki na prečnik. Razmak med drogovoma naj bo nekje 80 cm.

Pritrditev s kotniki
Pritrditev s kotniki.

Sedaj so na vrsti vrvice. Le ta naj bo plastična, da vzdrži vse vremenske spremembe skozi sezono. Lanskoletne vrvice iz jute so se po mesecu dni začele trgati in dve rastlini sta se tako močno poškodovali. Končni del vrvice z ozko kovinsko paličico potisnemo najmanj 30 cm globoko in jo zgoraj pritrdimo na ranto. Ko paradižnik nekajkrat osukamo okoli vrvice, bo vrvico stabiliziral s svojimi koreninami. Zato ni potrebno nobeno trdnejše fiksiranje vrvice pri tleh.

Zaključek

Pri takšni konstrukciji je možno narediti tudi streho in tako paradižnik zaščititi pred dežjem, ki je eden glavnih krivcev za krajšo sezono paradižnika na prostem. Mogoče poizkusiva tudi s streho. Bova videla. Verjetno je res več dela s postavljanjem te konstrukcije, kot z navadnimi količki ob vsakem paradižniku, a tekom sezone je z vrvicami nega paradižnika izjemno enostavna in hitra. Več informacij in detajlov pa v spodnjem videu.

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂