Nadzemna kolerabica

Brassica oleracea Gongylodes
Nadzemna kolerabica je odebeljen stebelni del rastline, ki v sebi vsebuje veliko tekočine in nežen okus. Ne gre za korenovko ali gomoljnico, temveč za listnato rastlino, ki jo po biodinamičnem koledarju tudi negujemo na dan za list. Od vseh kapusnic je najbolj odporna na sušo in poletno vročino. Uživamo jo lahko kar surovo, največkrat pa nam obogati zelenjavne juhe in enolončnice. Uporabni so tudi njeni mladi listi.

Družina: Križnice (Brassicaceae)
Sorodne rastline: brokoli, zelje, cvetačabrstični, listni ohrovt, hrenredkev

Nadzemna kolerabica vzgoja - kdaj in kako sejati

Kolerabica, tako kot vse kapusnice, najbolje uspeva spomladi in jeseni, a jo lahko v presledkih sejemo od februarja in vse do avgusta. Vzgajamo jo iz sadik, za kar jo prvič sejemo v sredini ali konec februarja. Najprej sejemo več semen v večjo posodo, kjer semena vzklijejo in nato v roku 7-10 dni od setve, rastlinice prepikiramo v posamezne sadilne platoje/lončke in jih postavimo na svetlo mesto s temperaturami okoli 18 - 22 stopinj. S pikiranjem selektivno izberemo dobre rastline, saj mnogokrat kar nekaj semen ne vzklije ali pa se rastline slabše razvijejo. Preden sadike konec marca ali začetek aprila presadimo na gredo, jih nekaj dni utrjujemo ob kakšni južni steni ali rastlinjaku, da se "navadijo" na zunanje temperature.

Kasnejše setve prav tako sejemo v večjo posodo in kasneje pikiramo, a je nega sadik lažja, saj lahko zaradi višjih temperatur vse počnemo zunaj ob vrtni lopi ali rastlinjaku. Pozorni smo na zalivanje!

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

Kolerabico presajamo v rastlinjake začetek marca, na prosto pa presadimo zgodnje sadike konec marca ali v začetku aprila in jih do maja zaščitimo z vrtno kopreno. Nato presajamo v presledkih tolikokrat, kolikokrat smo jo sejali. Pozni posevek presajamo na prosto še v začetku avgusta, v rastlinjake pa tudi še konec avgusta oziroma v začetku septembra. Sadike sadimo na razdalji 20 do 25 cm.

Mešani posevki

Nadzemna kolerabica se na vrtu ujame skoraj z vsemi vrtninami. Zelo dobro se ujame s solato, nizkim fižolom, čebulo ...

Bolezni in škodljivci

Liste napada bolhač, kar prepoznamo po malih luknjicah, ki so razporejene po celotni površini. Korenine lahko zajedajo ličinke kapusove muhe nakar rastlina zastane v rasti, pogosto uvenijo listi, saj poškodbe korenin vplivajo na slabši privzem vode in hranil iz tal. Presajene mlade rastline rad obgloda bramor. Proti bolhačem si pomagamo s pokrivanje s protiinsektno mrežo.

Nega

Na prosto presajene rastline, zgodaj spomladi prekrijemo z agro-kopreno. S tem jih zaščitimo pred morebitno jutranjo pozebo in pospešimo njihovo rast. Okoli sadik redno okopavamo, uporabimo kompostno zastirko, ki bo preprečila izsuševanje tal. Pazimo, da se kolerabica razvija nad zastirko oziroma tlemi, da je nismo osipali! Predvsem v poletnih mesecih bomo z zastirko lažje poskrbeli, da kolerabica zaradi manjše količine vode v tleh, ne oleseni.

Pridelek

Prve pridelke pobiramo v rastlinjakih konec aprila, na prostem v mesecu maju. Posamezne mlade liste lahko odtrgamo že prej in uporabimo v kakšni solati. Kolerabice uživamo surove, kuhane v juhah ali kot posamezna priloga. Jesenski pridelek pobiramo od septembra do novembra, lahko tudi do sredine decembra. Pobiramo čvrste, znotraj mehke in mlade kolerabice, saj starejše rastline hitro olesenijo ter izgubijo svoj okus. Posebne sorte, naprimer Superschmelz, pa ima daljšo rastno dobo, ne oleseni in lahko zraste do 2 -3 kg teže.

Sočna in osvežilna kolerabica.
Sočna in osvežilna kolerabica.

Skladiščenje

Najbolje jo je porabiti svežo. Spomladansko/poletni višek pridelka spravimo z zamrzovanjem kolerabice, narezane na manjše koščke. Mlade liste lahko kuhamo kot špinačo. Jesenski pridelek lahko shranimo svežega v kleteh, tako da celotno rastlino, skupaj s koreninsko grudo, poberemo na dan za cvet in obesimo kot zelje.

Vzgoja spomladanska jesenska
Januar
Februar SEJANJE
Marec PRESAJANJE
April PRESAJANJE/RAST
Maj RAST/PRIDELEK
Junij PRIDELEK SEJANJE
Julij PRESAJANJE/RAST
Avgust RAST/PRIDELEK
September PRIDELEK
Oktober PRIDELEK
November PRIDELEK
December

Med spomladansko in jesensko setvijo lahko setve še ponavljamo.

Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Tjaša Štruc

O kolerabici

Domača mlada kolerabica navduši s svojo sočnostjo in nežnim okusom. Pri pobiranju pridelka moram biti res pozorna, da na njo ne pozabim, saj hitro oleseni. Velikokrat se zgodi, da jo med pripravo kosila, polovico pohrustam kar surovo.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus