Nadzemna kolerabica

Brassica oleracea Gongylodes
Nadzemna kolerabica je kot male bombica, ki v sebi vsebuje veliko tekočine in nežen okus. Od vseh kapusnic je najbolj odporna na sušo. Uživamo jo lahko kar surovo, največkrat pa nam obogati zelenjavne juhe in enolončnice. Uporabni so tudi njeni mladi listi.

Nadzemna kolerabica vzgoja - kdaj in kako sejati

Kolerabica, tako kot vse kapusnice, najbolje uspeva spomladi in jeseni, a v presledkih jo lahko sejemo vse do avgusta. Vzgajamo jo iz sadik, za kar jo prvič sejemo konec februarja. Sejemo po postopku opisanem o vzgoji sadik. Setev ponavljamo na 14 dni.   

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

Kolerabico presajamo v rastlinjake v mesecu marcu. Na prosto presadimo zgodnje sadike konec marca, v začetku aprila. Nato presajamo v presledkih tolikokrat, kolikokrat smo jo sejali. Pozni posevek presajamo v rastlinjake avgusta, na prosto konec avgusta, v začetku septembra. Sadike sadimo na razdalji 30-35 cm. 

Mešani posevki

Nadzemna kolerabica se na vrtu ujame skoraj z vsemi vrtninami. Zelo dobro se ujame s solato, nizkim fižolom, čebulo,...

Bolezni in škodljivci

Presajene mlade rastline predvsem spomladi rad obgloda bramor. Liste napada bolhač, kar prepoznamo po malih luknjicah, ki so razporejene po celotni površini. Korenine lahko zajedajo ličinke kapusove muhe. Rastlina zastane v rasti, pogosto uvenijo listi, saj poškodbe korenin vplivajo na slabši privzem vode in hranil iz tal. 

Nega

Na prosto presajene rastline, zgodaj spomladi prekrijemo z agro-kopreno. S tem jih zaščitimo pred morebitno jutranjo pozebo in pospešimo njihovo rast. Okoli sadik redno okopavamo, uporabimo kompostno zastirko, ki bo preprečila izsuševanje tal. Pazimo, da se kolerabica razvija nad zastirko. Predvsem v poletnih mesecih bomo z zastirko lažje poskrbeli, da kolerabica zaradi manjše količine vode v tleh, ne oleseni.

Pridelek

Prve pridelke pobiramo v rastlinjakih konec aprila, na prostem v mesecu maju in do julija. Posamezne mlade liste lahko odtrgamo že prej in uporabimo v kakšni solati. Jesenski pridelek pobiramo od septembra do novembra, lahko tudi do sredine decembra. Pobiramo čvrste, znotraj mehke in mlade kolerabice, saj starejše rastline hitro olesenijo ter izgubijo svoj okus. 

Skladiščenje

Najbolje jo je porabiti svežo. Spomladansko/poletni višek pridelka spravimo z zamrzovanjem kolerabice, narezane na manjše koščke. Mlade liste lahko kuhamo kot špinačo. Jesenski pridelek lahko shranimo svežega v kleteh. Za to celo rastlino, skupaj s koreninsko grudo poberemo na dan za cvet.

 

Vzgoja spomladanska jesenska
Januar
Februar SEJANJE
Marec PRESAJANJE
April PRESAJANJE/RAST
Maj RAST/PRIDELEK SEJANJE
Junij PRIDELEK PRESAJANJE/RAST
Julij RAST/PRIDELEK
Avgust PRIDELEK
September PRIDELEK
Oktober PRIDELEK
November
December

 

Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Tjaša Štruc

O kolerabici

Domača mlada kolerabica navduši s svojo sočnostjo in nežnim okusom. Pri pobiranju pridelka moram biti res pozorna, da na njo ne pozabim, saj hitro oleseni. Velikokrat se zgodi, da jo med pripravo kosila, polovico pohrustam kar surovo.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus