Bučke

Cucurbita pepo var. cylindrica
Nezahtevna poletna vrtnina, ki prinaša obilo pridelka. Hitro se zgodi, da jih imamo sredi poletja preveč. A uporabni niso le njeni plodovi, temveč nas kulinarično razvajajo tudi njeni cvetovi.

Družina: Bučevke (Cucurbitaceae)
Sorodne rastline: kumaremelone, bučelubenice

Bučke vzgoja - kdaj in kako sejati

Bučk ni težko vzgojiti, a pridelek si povečamo z vzgojo iz sadik. V posamezne sadilne lončke jo sejemo konec aprila, po eno seme na lonček, saj bučk ne pikiramo. Močan koreninski sitem posameznih sadik spodbudimo tako, da setvene lončke najprej napolnimo s substratom samo do polovice. Ko sadika raste, substrat postopoma dodajamo in dopolnimo do vrha. Lahko jih sejemo tudi direktno na gredo, vendar bo čas klitja daljši.

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

Ko sadike bučk presadimo na prosto, naj ne bodo starejše od enega meseca, saj bo sicer njen koreninski sistem hitro prerasel lonček. Na prosto presajamo v sredini meseca maja. Pripravimo kompostne kupčke, kjer se bodo dobro ukoreninile. Sadimo na razdalji 1 m med posameznimi grmički, saj se le ti med rastjo precej razširijo. Ena bučka potrebuje 1 m2 prostora!

Mešani posevki

Zaradi velike površine, ki jo grmički bučk hitro zasedajo tekom sezone, je navadno ne kombiniramo z drugimi posevki.

Bolezni in škodljivci

Najpogostejši problem je pepelasta plesen, ki napade in pobeli liste bučk. Navadno gre za začasno stanje, ki je odvisno predvsem od vremena. Vroče in vlažno okolje namreč spodbuja razvoj te bolezni. Mile oblike plesni se popravijo ob izboljšanju vremena.

Nega

Po presaditvi sadik na prosto, jih zalivamo vsak dan, dokler se dobro ne ukoreninijo.  Med mladimi sadikami redno odstranjujemo pleveli, dokler sama rastlina ne preraste in prekrije tal. Že mesec pred presaditvijo na prosto je priporočljivo zastreti gredo z kompostom. Sicer pa se bučke odlično obnesejo tudi v dodatni zastirki, ki zadržuje vlago. Dobro uspevajo v zastirki iz slame ali ovčje volne. Poleti lahko okoli sadik dodajamo travni odkos, ki nam je vedno na voljo.

Če imamo bučk preveč, lahko brez slabe vesti v mesecu juliju kakšen grmiček odstranimo! Na začetku se namreč vsakega ploda razveselimo, nato pa postanejo že kar malo nadležni. Ugotovila sva, da je v poletnem času dovolj ena (ali maksimalno dve) bučka, od katere redno pobiramo plodove.

Ko je bučk preveč, lahko višek rastlin odstranimo.
Ko je bučk preveč, lahko višek rastlin odstranimo.

Pridelek

Z rednim pobiranjem plodov bomo spodbujali tvorjenje novih, zato pobiramo mlade bučke (dolžine 10-15 cm). Pazimo, da ob pobiranju pridelka ne ranimo grmička. Priporoča se pobiranje na dan za plod ali cvet, ki vzpodbuja rastlino k tvorjenju večjih plodov in močnejšemu cvetenju. Tako pobrane bučke bodo ostale tudi dlje časa sveže.

Skladiščenje 

Bučke so sezonska zelenjava, za katero je najbolje, da se jo uporabi sveže. Odtrgana na hladnem počaka kakšen teden dni. Nekatere vrste bučk se lahko skladišči tudi v kleti, vendar je njihov okus večinoma bolj prazen. Za daljše shranjevanje jo raje zamrznemo ali vložimo.


Vzgoja Na prostem V rastlinjaku
Januar    
Februar    
Marec   SETEV
April SETEV PRESAJANJE/RAST
Maj PRESAJANJE/RAST  PRIDELEK
Junij PRIDELEK PRIDELEK
Julij PRIDELEK PRIDELEK
Avgust PRIDELEK PRIDELEK
September PRIDELEK PRIDELEK
Oktober    
November    
December    
Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Robert Špiler

O bučkah

Prve bučke komaj čakaš, potem jih imaš hitro preko glave. Res je najbolje na gredici imeti kompostno zastirko in poleg še na debelo zastreti s slamo ali uporabiti filc iz ovčje volne kot zastirko. Saj je pletje med gostimi listi bučk izjemno zahtevno in rastlino hitro ranimo.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus