Bučke

Bučke pobiramo do velikosti 20 cm

Nekdo mora to povedat, pa bova to midva. 

Pri vzgoji grmičastih bučk ni namen vzgojiti gromozanske plodove, da bodo vsi sosedje ''fouš", temveč male in nežne plodove. Le ti so veliko bolj okusni, uporabimo lahko tudi bučkine cvetove. Idealna velikost ploda je vse do 20 cm.

Ko je bučk preveč, lahko višek rastlin odstranimo.
Ko je bučk preveč, lahko višek rastlin odstranimo.

Normalo je, da če plodov ne utrgamo, zrastejo do dolžine 50 cm in tehtajo kar nekaj kilogramov. Ampak mojstrstvo je v tem, da jih pobiramo redno in s tem tudi rastlina dlje časa daje pridelke. Tudi za namen spravila obstaja cela paleta različnih plazečih buč, ki odlično prezimijo in v sebi skrivajo veliko bolj pisane okuse.

Kaj narediti, če je bučk preveč?

Če imamo bučk preveč, lahko brez slabe vesti v mesecu juliju kakšen grmiček odstranimo in na tisto mesto posadimo drugo zelenjavo. Tjaša v desni roki drži danes odstranjeno rastlino. Na začetku junija se res razveselimo čisto vsakega ploda, nato pa postane hitra rast že kar malo nadležna. Okusna rešitev pa je tudi redna uporaba bučkinih cvetov v kulinariki, s čimer preredčimo posamezno rastlino in zmanjšamo število plodov.

Ugotovila sva, da je za najine potrebe v poletnem času dovolj ena rastlina (ali maksimalno dve), od katere redno pobirava plodove.

Več o vzgoji bučk: BUČKE

Nisi frajer, če imaš velike in debele bučke:

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂