zimska buča Moscade de provence

Nekaj misli o zimskih bučah in 6 letošnjih sort

6 različnih sort buč je raslo na vrtu v sezoni 2017 in danes sva jih, tik pred dežjem, vse pobrala. Ogromno jih je in vse so zimske buče, kar pomeni, da so za pojesti in da bodo lepo počakale v kleti do pomladi.

Misel o bučah in sorte

Buče vzgajava še od samega začetka skupnega vrtnarjena (2014), in noro so nama všeč kot rastline, za uporabo v kulinariki ter za skladiščenje. S to ljubeznijo je prišla tudi letošnja sortna razširitev, ko sem se poglobil v same sorte buč, nakupil semena in v aprilu vzgojil sadike.

Sorte so naslednje: Moscade de provence (na sliki), Beretta piacentina, Marina di chioggia, Delica, Carnival, Hokaido uchiki kuri.
S tem izborom hočem najti res dobre sorte, ki se bodo gojile v prihodnje. Verjetno naslednje sezone poskusiva še kakšno sorto.

Prejšnja leta so prevladovale Hokaido buče, ki so zares odlične in te bodo ostale. Sorte Nice, Golica (za semena) in Butternut, pa sva že nehala gojiti, saj nama niso tako teknile. Pri Golici je bilo občutno preveč dela za nekaj domačih semen.

Shranjevanje semen

Ker gojiva veliko različnih sort buč (in tudi bučk), se zelo rade skrižajo med seboj, zato se semen ne shranjuje. Buča se, kot vsaka plodovka, res hitro skriža in izgubi sortne lastnosti v naslednjih generacijah, če je oplojena z drugo sorto.

Kulinarika

Zimske buče na najinem jedilniku predstavljajo nekakšen nadomestek krompirja oz. se uporabljajo vsepovsod, kjer se uporablja krompir. S tem, da je paleta okusov širša in bolj sortno prilagojena za posamezno jed (za pečenje, pire, juhe, pite, ...).

Takole se jih vzgaja: vrtobilja.si/vzgoja/buce-vzgoja/

7 različnih sort zimskih buč
7 različnih sort zimskih buč

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂