Kiwano

Cucumis metuliferus

Družina: Bučevke, Skupina: Plodovke

Kiwano vzgoja - kdaj in kako sejati

Vrtnina, sorodnica kumaram, katerim je po obliki in rasti tudi podobna. Izvira iz tropskih in subtropskih območij južne Afrike, kjer raste kot divja rastlina. Uživamo svežo ter sočna sredico ploda.

Kiwano, ki bo rasel v rastlinjakih, sejemo v drugi polovici aprila. Rastline za na vrt, sejemo v mesecu maju. V posamezen lonček posejemo po 2 semeni. Če katero seme ne vzklije, imamo tako vedno vsaj eno rastlino. Če vzklijeta obe, slabšo odstranimo oz. presadimo v svoj lonček. Ker kiwana načeloma ne pikiramo, lončke napolnimo s substratom do polovice. Ko rastlina vzklije in raste, postopoma napolnimo substrat do vrha lončka. Tako "zakopljemo" dolga stebla, ki jih požene ob vzklitju. Za vzklitje potrebuje toplo okolje in temperature nad 20°C, idealno okoli 25°C. Možna je tudi direktna setev na vrt v mesecu maju, lahko tudi še v začetku junija. Pokrijemo jih s kopreno, da ustvarimo toplo okolje tudi ponoči.

Se želiš podati v svet lastne samooskrbe z zelenjavo?

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

Presajanje sadik v rastlinjak poteka v mesecu maju. Na prosto ga presadimo konec meseca maja, v začetku julija. Sadilna razdalja je odvisna od načina vzgoje kiwana. Če ga razpeljemo po tleh, potrebuje ena rastlina prostor velikosti 1 m2. Če ga vzgajamo vertikalno po mreži, se sadilna razdalja smiselno zmanjša.

 

Sadilno sosledje

Kiwano na vrtu kombiniramo tako, da ga ne sadimo ob kumare, bučke ali buče. Tako rastline zavarujemo pred razširjenjem pepelaste plesni po listih ob morebitnem pojavu.

Nega

Po presaditvi sadik v rastlinjak oz. na prosto, jih zalivamo vsak dan, dokler se dobro ne ukoreninijo in se začnejo plaziti oz. vzpenjati. Nato ohranjamo vlažna tla, da ima rastlina na razpolago dovolj vlage. V rastlinjakih poganjkom odščipnemo vrhove, ko rastlina doseže strop. Na prostem prav tako uravnavamo višino rastline s tem, ko ji prikrajšamo vrh.  Za zgodnejši pridelek se tla lahko zastira s črno tkanino, ki odlično ogreva tla. Plodove, ki se dotikaj tal, zaščitimo pred gnitjem tako, da jim podstavimo lesene deščice.

Kiwano vzgoja gojenje
Kiwano vzgoja gojenje

Se želiš izmojstriti pri vzgoji zelenjave?

Izzivi in nevšečnosti

Liste in stebla pogosto napadajo uši. Mlade rastline iz semen sejanih direktno na gredice, dobro teknejo polžem. Kasneje v sezoni lahko liste napade pepelasta plesen, predvsem kadar je bolj vlažno obdobje poletnih padavin.

Pridelek

Kiwano v rastlinajakih dozori zgodaj jeseni, na prostem v mesecu oktobru. Obiramo ga postopoma, ko plodovi spremenijo barvo iz zelene v rumeno ali oranžno. Pri pobiranju si pomagamo z nožem, da lepo odrežemo in ne ranimo rastline s trganjem plodu na silo. Priporočljivo je obiranje na dan za plod ali cvet.

 

Skladiščenje

Kiwano uživamo svežega, kar ni problem, saj se odlično skladišči. Praviloma ga skladiščimo tako, da se sadeži ne dotikajo, saj se lahko s trni med seboj ranijo. Skladiščimo ga lahko kar na sobni temperaturi in ga tako ohranimo tudi do šest mesecev.