Sladki krompir

Ipomoea batatas
Vedno bolj priljubljeni sladkasti gomolji polnega okusa, počasi postajajo prisotni tudi na vrtovih po Sloveniji. Obstaja veliko botaničnih variacij sladkega krompirja (Ipomoea batatas). Ni krompir, spada v družino slakovk, zato je njegova vzgoja, od sadik do pravilnega spravila pridelkov, povsem drugačna kot pri navadnem krompirju. Odličen je v kulinariki.

Sladki krompir vzgoja - kdaj in kako sejati

Vzgoja sladkega krompirja iz semena v naših klimatskih razmerah ni možna, saj podnebje ni dovolj toplo za celoten cikel. Zato vzgajamo sadike iz gomoljev. V mesecu marcu gomolje do polovice namočimo v vodo ali položimo na vlažen substrat, za katerega skrbimo, da se ne izsuši. Iz gomoljev bodo pognali vijolični brsti, ki se bodo razvili v posamezne poganjke. Ko zrastejo cca 15 cm v višino, so zreli, da jih ločimo od matičnega gomolja. Da je pravi čas, vemo po tem, ko se poganjek lažje iztrga in navadno se ob tem odtrga tudi manjši del gomolja okoli baze poganjka. Gomolj bo še naprej razvijal nove poganjke, odtrgane pa posadimo v sadilne platojčke, kjer razvijajo koreninski sistem pred setvijo na prosto.

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

Sadike sladkega krompirja presadimo na prosto sredi meseca maja do sredine junija. Potrebuje namreč tople dni in noči, da razvije gomolje. Sadike sadimo v vrstah na razdalji 20-30 cm.

Mešani posevki

Sladki krompir navadno gojimo samostojno, saj se nadzemni deli plazijo po tleh ter prerastejo celo gredico. Lahko pa izkoristimo  ''3-D vrtnarjenje'' in posadimo v isto gredo še paradižnik (vitka rastlina, ki raste v višino). Tako izkoristimo še 3 dimenzijo na gredi (višino).

Bolezni in škodljivci

Voluharji zelo radi poglodajo sladke gomolje, zato je priporočljivo zanj izdelati posebno dvignjeno gredo in na dno pritrditi gosto tkano zaščitno mrežo.

Nega

Po presaditvi sadik na prosto, jih zalivamo teden dni dni, dokler se dobro ne ukoreninijo. Nato zalivamo po potrebi, pogosteje le v res sušnem poletju. Med sadikami redno odstranjujemo plevel, dokler sama rastlina ne preraste in prekrije tal. Plazeče poganjke preverjamo, da se ne ukoreninjajo. To naredimo tako, da jih privzdigujemo in nato položimo nazaj na zemljo. S tem spodbujamo večjo rast gomoljev na samem mestu presaditve, kjer imajo sadike glavni koreninski sistem.

Pridelek

Gomolje poberemo pred prvo zmrzaljo v jeseni! Najprej potrgamo in odstranimo vse zelene poganjke, nato previdno izkopljemo gomolje.

Skladiščenje POMEMBNO!

Sladki krompir ni krompir, zato ga skladiščimo drugače. Gomolje zložimo v gajbice, za 14 dni shranimo na toplo (20°C ali več) in gajbico prekrijemo z vlažno krpo. S tem ustvarimo pogoje za celjenje morebitnih površinskih ranic ter pretvorbo škroba v sladkor. Gre za proces slajenja oziroma ang. Curing process. Po tem obdobju jih shranimo v hladnejši prostor (13-16°C). Shranjevanje v klasičnih kleteh ni priporočljivo, saj bodo gomolji zaradi prevelike vlage ter prenizke temperature zgnili. Najprimernejše je okolje s 15°C in zračno vlažnostjo 70 - 80%. Nikakor T ne sme biti nižja od 10°C ali višja od 20°C. Shranimo jih na hodnike, pod stopnišča, v zimske vrtove, ...

Skladiščijo se vse tja do naslednjega poletja!

Sladki krompir vzgoja
Največji gomolj pridelka 2016

Vzgoja Na prostem V rastlinjaku
Januar    
Februar    
Marec KALITEV KALITEV
April LOČITEV LOČITEV
Maj PRESAJANJE PRESAJANJE
Junij PRESAJANJE/RAST RAST
Julij RAST RAST
Avgust RAST RAST
September RAST RAST
Oktober RAST/PRIDELEK RAST/PRIDELEK
November  PRIDELEK  PRIDELEK
December    
Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Tjaša Štruc

O sladkem krompirju

To je bila prva "eksotična" rastlina, ki sem si jo želela gojiti, saj obožujem okus sladkega krompirja. Po večih letih poizkušanja je sedaj vsaka letina obilna in še poizkušam kaj izboljšati. Naravnost čudovito je to, da se tako dolgo skladišči, vse tja do poletja!

Vzgoja
Skladiščenje
Okus

Sladki krompr v dvignjeni gredi