Melone

Cucumis melo
Plodovka, ki obožuje toploto in z organsko snovjo res obilno zastrta tla. Je vzpenjavka, lahko jo tudi pustimo, da se plazi po tleh. Polna vode in nežnega okusa, melona vsebuje veliko karotenoidnih snovi. Te nas varujejo pred vplivi sončnih žarkov na kožo.

Družina: Bučevke (Cucurbitaceae)
Sorodne rastline: kumare, bučke, bučelubenice

Melone vzgoja - kdaj in kako sejati

Vzgoja melon v celinskem delu Slovenije zahteva malo več dela, saj gre za zelo toploljubno rastlino. V posamezne sadilne lončke jo sejemo v marcu in aprilu, po dve semeni na lonček, saj velikokrat vsa semena ne vzklijejo. Lončke postavimo na toplo mesto (22-25°C), da spodbudimo vznik semen. Melon ne pikiramo, temveč kasneje samo razredčimo na eno rastlino v posameznem lončku. Močan koreninski sitem posameznih sadik spodbudimo tako, da setvene lončke najprej napolnimo s substratom samo do polovice. Ko sadika raste, substrat postopoma dodajamo in dopolnimo do vrha. Od marca do maja jih lahko sejemo tudi direktno na gredo, vendar bo čas klitja daljši.

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

Melone na prosto presajamo v drugi polovici maja, ko temperature ponoči presežejo 15 °C in mine tudi nevarnost pozebe. Pripravimo ji s kompostom res obilno zastrto gredico ali posamezni kompostni kup iz katerega se bo razraščala. Izberemo najbolj osončeno mesto. Posamezna rastlina potrebuje 1 m2 prostora, če se razrašča po tleh. Najlažje jo je posaditi na konec gredic, kjer se bo lahko razraščala in plazila po travi, brez da bi zasedala prostor drugim vrtninam na vrtu. Za dodaten vir toplote, na gredico ali travo položimo črno vrtno tkanino po kateri bo rasla še hitreje in lepše zorela. V rastlinjakih se odlično obnese, če ji pripravimo oporo za vzpenjanje, saj bomo s tem tudi zmanjšali površino, ki jo potrebuje pri plazenju po tleh.

Mešani posevki

Zaradi velike površine, ki jo z razraščanjem melona zaseda tekom sezone, jo kombiniramo z visokimi vrtninami, kot je sladka koruza, sončnice ...

Bolezni in škodljivci

Najpogostejši problem je pepelasta plesen, ki napade in pobeli liste melon. Navadno gre za začasno stanje, ki je odvisno predvsem od vremena. Vroče in vlažno okolje namreč spodbuja razvoj te bolezni. Mile oblike plesni se popravijo ob izboljšanju vremena.

Nega

Po presaditvi sadik na prosto, jih dobro zalijemo. Nato redno, vsak dan, zalivamo teden dni, dokler se ne ukorenini dobro. Pri zalivanju vedno pazimo, da ne omočimo listov. S tem jo varujemo pred pojavom pepelaste plesni. Med mladimi sadikami redno odstranjujemo pleveli, dokler sama rastlina ne preraste in prekrije tal. Rastlino negujemo na dan za plod.

Pridelek

Melone pobiramo od konca julija pa vse tja do septembra, ko cel plod postane rumen, na otip je mehkejši in ko se ob premiku/preverjanju zrelosti sam odtrga od glavnega stebla. Sušenje najbližje vitice ob steblu je prvi znak za dozorevanje plodov.

Melona je zrela, ko se kar sama odtrga od peclja.
Melona je zrela, ko se kar sama odtrga od peclja.

Skladiščenje 

Takoj po obiranju plod shranimo na hladno, da se sadež najprej ohladi. Za dodatno osvežitev v poletju, shranjena v hladilniku počaka teden dni.

Vzgoja Na prostem V rastlinjaku
Januar    
Februar    
Marec   VZGOJA SADIK
April VZGOJA SADIK PRESAJANJE
Maj PRESAJANJE  RAST
Junij RAST PRIDELEK
Julij RAST/PRIDELEK PRIDELEK
Avgust PRIDELEK PRIDELEK
September   PRIDELEK
Oktober    
November    
December    
Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Tjaša Štruc

O melonah

Vzgoja sadik na toplem ni težka, a kasneje potrebuje v naši klimi nekaj več dela in ustvarjanja idealnih pogojev. Melonam pripraviva posebno črno tkanino, po kateri se plazijo, da v našem celinskem delu Slovenije ujame čim več toplote. Nikoli ne pričakujeva velikega števila plodov. Vsaj nekaj, a tiste zrele in okusne.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus