Šparglji

Asparagus officinalis
Prva prava spomladanska zelenjava, ki ne potrebuje veliko nege, le prva 3 leta moramo biti potrpežljivi, da nato v obilju pridelkov uživamo še mnogo let. Kadar poganjke zastiramo, vzgajamo beluši. Ko poganjki rastejo na svetlobi, vzgajamo šparglje.

Obožuje obilno zastriko
Enostavna vzgoja

Šparglji vzgoja - kdaj in kako saditi, sadilna razdalja

Špargelj najlažje vzgojimo iz korenik 2-3 letnih rastlin, ki jih na trajno mesto posadimo v marcu in aprilu. Korenike posadimo v vrste z razmakom 50 cm in med vrstami med 20 - 30 cm. Na vrtovih so lahko posajeni bolj na gosto. Ob presajanju smo pozorni, da usmerimo rastne brste navzgor. Korenine šparglja položimo na očiščena tla in zastremo z 10 cm debelo kompostno zastirko in zalijemo. (Več: PRIPRAVA TAL). Debelejša kot je kompostna zastirka, boljši bo pridelek, saj šparglji obožujejo raha in rodovitna tla.
Prav tako je pogosta vzgoja iz enoletnih sadik, ki jih posadimo na enak način, kot korenike. Le pridelek je kasnejši, saj lahko prve poganjke pobiramo šele 3 leto po sajenju.

Mešani posevki

Za njih izberemo stalno mesto na vrtu. Šparglji odlično rastejo skupaj z jagodami, saj le te preraščajo tla pod šparglji in tako res dobro izkoristimo trajno gredico. Podobno lahko dosežemo s sejanjem motovilca ali špinače na gredico s šparglji.

Bolezni in škodljivci

Največ škode naredita špargljeva muha in špargljev hrošč, ki napadeta mlade poganjke in lahko popolnoma uničita pridelek. Pri tem si lahko preventivno pomagamo s naravno diatomejsko zemljo.

Nega

Po saditvi, redno odstranjujemo plevel in tekom leta dodajamo kompostno zastirko, predvsem takrat, ko želimo vzgojiti beluše. Beluši so mladi poganjki špargljev, ki rastejo pokriti s substratom, zato ostanejo bele barve. Šparglji so zeleni, saj rastejo na svetlobi. Poganjki, katerih ne naberemo, se razvejajo v zeleno perje, ki jeseni porumeni. Ko se posuši, stebla porežemo do tal ali obtrgamo. Jeseni dobro zastremo s kompostom, lesnimi sekanci, slamo ... Če smo zastrli s slamo, jo zgodaj spomladi umaknemo, da se tla lahko segrejejo kar spodbudi rast špargljev.

Pridelek

Šparglje prvič nabiramo 2 leti po sajenju korenik in 3 leto po sajenju sadik. S pobiranjem začnemo konec meseca maja oziroma v aprilu. Pobiramo poganjke velike 20-30 cm. Pazimo, da ne poberemo preveč, saj moramo rastlini pustiti, da nekaj stebel razvije do polne rasti, saj tako utrjuje korenine in povečuje svojo rodnost za naslednje leto. Obstaja pravilo, da prvo leto pobiranja, šparglje pobiramo 2 tedna, naslednje leto jih pobiramo 4-5 tednov in nato na 8 tednov letno. Poganjki, ki zrastejo po obdobju pobiranja in oselenijo in se razvejajo, skrbijo za nadaljnjo rodnost.

Skladiščenje

Šparglje je najbolje porabiti čim bolj sveže, shranjeni na hladnem počakajo 3-4 dni. Takrat je najbolje, da jih iz spodnje strani ovijemo v mokro krpo, da ostanejo sočni. Lahko jih tudi zmrznemo ali vložimo v kis. A glede na to, da gre za prvo zelenjavo pomladi je skoraj škoda, da jih ne porabimo direktno iz vrta.

Vzgoja sadike
Januar  
Februar  
Marec  RAST/POBIRANJE
April POBIRANJE
Maj POBIRANJE
Junij  RAST
Julij  RAST
Avgust  RAST
September  RAST
Oktober  RAST
November  REZ
December  
Robert Špiler

O špargljih

Prva resna spomladanska zelenjava, ki telo napolni z vodo in minerali po dolgem zimskem obdobju. Najraje jih imam popečene v ponvi kot glavno sestavino obroka.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus