Špargljeva greda pozimi

Priprava špargljevih gred na zimo

Šparglji, katere pomladni ne naberemo, razvijejo zeleno perje, ki tekom leta pomembno vpliva na rast korenik ter skladiščenje hranil (poteka fotosinteza). Zato je zelo pomembno, da ostanejo na gredi čim dlje. A v mesecu oktobru, ko so temperature že nižje, predvsem pa je veliko manj dnevne svetlobe, je čas, da ta nadzemna stebla porežemo ter gredo pripravimo na zimo.

Nadzemne dele pulimo ali režemo?

Gre za detajl, ki ne vpliva na samo uspevanje rastlin, bi ga pa vseeno izpostavila. Navadno sva tako pri nabiranju mladih špargljev pomladi, kot pri čiščenju suhih stebel jeseni uporabljala škarje in stebla rezala tik nad tlemi. Nato pa sva začela stebla kar puliti. S tem se koreninskega dela v tleh ne poškoduje, saj se steblo odlomi samo na točki iz katere iz koreninske krone izrašča. Nabiranje je tako hitrejše, kot če režemo s škarjami. Enako gre jeseni, ko stare šparglje čistimo iz grede. Na koncu je rezultat enak, kot če bi jih jeseni rezali, saj ostanek stebla nad zemljo postopoma razpade.

Zaščita čez zimo in nega naslednjo pomlad

S puljenjem torej hitro odstranimo suhe in delno osušene nadzemne špargljev, nato dodatno zastremo gredo in koreninske krone v tleh. V dosedanjih sezonah sva za zatiranje uporabila od lesenih sekancev, komposta do slame. S sekanci ter kompostom zastremo 3-5 cm na debelo, enakomerno po celotni gredi. Slamo moramo zastreti debeleje, vsaj 10 cm na debelo, saj se bo tekom zime posedla. In to je vsa priprava oziroma zaščita tako vrtnih tal kot špargljev.
Če smo za zastiranje uporabili slamo imamo nato pomladi dodatno opravilo. Medtem, ko sekance in kompost na gredi pustimo, saj šparglji brez težav pomladi prerastejo skozi ti dve zastirki, moramo slamo pomladi iz grede odstraniti. Problem ni v tem, da poganjki ne bi prišlo preko nje, temveč v njeni izolativnosti. Tla pod njo so po zimskem obdobju dolgo hladna, saj ne prepušča spomladanskih sončnih žarkov ter toplote. Slamo sva midva pograbila kar na vrtne poti in tako gredo izpostavila Soncu. Tako se hitreje segreje, kar vpliva na zgodnje odganjanje špargljev.

Celoten postopek si poglejte še v spodnjem videu:

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂