Opora za rast

Opora za rast graha, boba, paprike, špargljev

Višje rastoči zelenjavi moramo vsako leto pripraviti oporo, ki ji nudi prostor za rast, jih ščiti pred vertrom in povešanjem zaradi obilice plodov. A postavljenje primerne opore lahko marsikoga tudi odvrne od vzgoje dotične zelenjave. Če imamo stalne grede enakih dimenzij, za to potrebujemo le nekaj količkov in mrežo, da nastavimo oporo. Enaka opora  je uporabna za grah, bob, papriko, feferone in tudi za šparglje.

Poravnamo količke na enako višino.
Poravnamo količke na enako višino.

Primer opore za grah

Za celotno gredo dolgo 5 metrov potrebujemo 8 količkov. Na gredi pri nama letos rastejo 3 različne sorte graha. Vse zrastejo do višine 80 cm, a ker verjameva, da bodo še višji, morajo količki biti visoki okoli 120 cm in 40 cm za fiksiranje v tla. Midva imava na voljo močne kostanjeve količke. Luknje ob gredi pripravim s fižolnico - kovinsko štango. Ker je pri nama na dnu gred kovinska mreža, oporo pripravima na zunanji strani grede. V pripravljene luknje, količke dobro zabijemo, da stojijo trdno.

Manjka nam še mreža. Mreža za vzgojo kumar je idelana za ta namen, mi jo le uporabimo vodoravno in čvrsto napnemo s pomočjo vseh količkov. Res čvrsto. Dodamo jo v več nivojih v višino. Te nivoje lahko napnemo že v samem začetku ali pa kasneje, ko spremljamo rast rastline. Recimo 4 ali 5 nivojev bo dovolj. Grah se bo s svojimi viticami sam plazil med mrežo in rasel.

Na vrhu količkov imamo še prostor, da čez celo gredo napnemo še protitočno mrežo in jo fiksiramo na količke.

Opora za grah v 3 nivojih

Bob

Pri bobu postavimo oporo na čisto enak način. Bob nima vitic, da bi se oprijel mreže, ampak posamezne rastline rastejo skozi okenca. S tem se stabilizira in poveže z vsemi ostalimi na gredi. Uspravimo površino, ki je skupaj fiksirana s količki okoli grede.

Lansko leto sva namesto mreže, uporabila vrvico prepleteno sem ter tja med posameznimi rastlinami. Je tudi ok, vendar je mreža boljša izbira, saj bolj drži rastline na mestu ob kakšnem močnem vetru.

Opora za rast boba
Opora za rast boba

Paprika

Tako paprika, ki bo rasla v rastlinjaku, kakor tudi tista zunaj, bo imela enako oporo. Čudovito se obnese, ker paprike rade rastejo gosto skupaj in nam ni potrebno za vsako rastlino posebej postavljati količka. Bolj podrobno o gsti vzgoji papriki na gredi si preberite tukaj.

 

Šparglji

Tudi pri špargljih sva opazila, da bo ista opora najboljša izbira. Šparglji, ki se razrastejo in rasteljo do jeseni, potrebujejo oporo, saj se sicer hitro povesijo. Zato bova letos tudi pri njih uporabila oporo s količki ter mrežo.

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂