Kitajsko zelje

Brassica rapa pekinensis
Jesenska zelenjadnica, ki razširi ponudbo svežega zelenja na vrtu. Gre za dvoletnico, ki jo gojimo kot enoletnico. Dobro prenaša nizke temperature, na prostem uspeva vse do prvih daljših zmrzali. Ima širok spekter uporabe v kulinariki.

Kitajsko zelje vzgoja - kdaj in kako sejati

Kitajsko zelje je zelenjadnica jesenskega časa, saj potrebuje daljše noči in hladnejše dni. Najlažja je vzgoja iz sadik, zato ga sejemo v večjo kalilno posodico v mesecu juliju, najkasneje v začetku avgusta. Ko razvije 2-3 prave liste ga presadimo v posamezne sadilne platoje/lončke. S tem selektivno izberemo dobre rastline, saj mnogokrat nekaj semen sploh ne vzklije. 

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

Na prosto prve sadike presadimo, ko imajo izoblikovanih 4-6 pravih listov. Na prostem je to v avgustu, v rastlinjak lahko tudi v septembru. Sadimo globoko, do prvih listov, da se pod težo glavic rastlina kasneje ne prevrne. Sadike posadimo na razdalji 35-40 cm.

Mešani posevki

Kitajsko zelje navadno sadimo na gredice, kjer smo prehodno pobrali grah, krompir, koruzo, fižol (stročji), korenje. Na gredicah se zelo dobro ujame s stročnicami, špinačo, zeleno.

Bolezni in škodljivci

Mlade sadike (stebelca) zelo rad obgloda bramor, liste mladih rastlin lahko napade bolhač. Kasneje največ škode na zelju naredijo gosenice kapusovega belina, ki se prehranjujejo z listi. Pri teh težavah, si kurativno pomagamo z diatomejsko zemljo.

Nega

Pred presajanjem sadik, dobro zalijemo jamico, kamor jih bomo presadili. Dobro zalijemo tudi sadike, ko jih presadimo. Nato postopoma zalivamo čim manj, da se globoko ukoreninijo. Z uporabo obilne zastirke je potreba po zalivanju precej manjša. Okoli mladih rastlin odstranjujemo plevel.  Za lepše pridelke rastlino negujemo na dan za list. 

Pridelek

V mesecu dni od sejanja že razvije svoje značilne liste. Vendar to še ni znak za pobiranje, saj mora v sredini razviti podolgovato čvrsto glavico, za kar potrebuje še dodatne tri tedne. Prve zeljne glave lahko pobiramo že konec septembra, praviloma pa v oktobru. Na prostem uspeva tudi ko so temperature nizke, saj razvite glavice prenesejo rahle zmrzali. Z ostrim nožem zarežemo med steblom in spodnjimi listi. Te liste odtrgamo stran, dokler ne pridemo do lepo izoblikovane kompaktne glavice, ki jo odrežemo. Korenine pustimo v zemlji.

Skladiščenje

Kitajsko zelje je najbolje uporabiti sproti, saj odlično počaka kar na vrtu. Pred nastopom zime in daljšega obdobja nizkih temperatur, zelje izpulimo skupaj s koreninsko grudo in celega shranimo v kleti - obesimo na glavo ali spravimo v slamo. Za ta način spravila izberemo dan za cvet brez padavin, da je zelje suho.

Vzgoja na prostem rastlinjak
Januar  PRIDELEK
Februar
Marec
April
Maj
Julij SETEV
Avgust PRESAJANJE SETEV/PRESAJANJE
September  RAST PRESAJANJE
Oktober  PRIDELEK RAST
November  PRIDELEK PRIDELEK
December PRIDELEK
Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Robert Špiler

O kitajskem zelju

Tako enostavna vzgoja in hitra rast. Lepo zapolni prazne kotičke na jesenskem vrtu in doda širino na domačem jedilniku.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus