Kitajsko zelje

Brassica rapa subsp. pekinensis

Družina: Križnice Skupina: Kapusnice

”Ko se v vseh svojih barvah jesen pripelje, postane zvezda na vrtu kitajsko zelje.” – L. Rožman

Gre za staro azijsko vrtnino, ki je botanično v tesnem sorodu z repo. Njegovi listi so bolj nežni in krhki kot pri navadnem zelju, okus je rahlo pikanten in spominja na repo. Priljubljeno je zaradi zelo enostavne jesenske vzgoje, ko na vrtu zapolni prazne grede.

Vzgajamo ga iz sadik samo enkrat v sezoni, najbolje uspeva v pozno poletnem in jesenskem času. Dobro prenaša nizke temperature in na prostem uspeva vse do prvih daljših zmrzali. Če imamo rastlinjak, sadike v avgustu presajamo tudi vanj. Zelo redka je vzgoja spomladi, saj začne proti poletju v našem podnebju cveteti. Vzgoje za to obdobje zato ne bomo posebej spoznavali. Neposredna setev je možna, a zaradi poletne vročine in večje sadilne razdalje vzgojimo sadike. Sadike vzgajamo na podoben način in istočasno kot zadnje sadike radiča in endivije.

Kitajsko zelje

Se želiš podati v svet lastne samooskrbe z zelenjavo?

Kitajsko zelje vzgoja - kdaj in kako sejati

Kitajsko zelje sejemo v juliju, vzgoja samih sadik poteka zunaj ob vrtni lopi ali rastlinjaku. Najprej sejemo več semen v večjo posodo, kjer semena vzklijejo. Sejemo v vlažen substrat in semena posujemo s suhim substratom 0,5 cm na debelo. Ker uspešno kalijo v temi, posodo pokrijemo, kar omogoča boljšo kaljivost zaradi enakomerne vlažnosti.

Odkrijemo takoj, ko opazimo prvi kalček, kar je lahko že v dveh dneh, in takoj prestavimo na svetlo mesto. Ko so lepo razviti »srčasti« klični listi (v roku od 7 do 10 dni od setve), rastline pikiramo v posamezne srednje sadilne enote s kakovostno substratno mešanico. S pikiranjem opravimo naravno selekcijo, saj izberemo dobre rastline. Če so se nam do sedaj rastline »pretegnile«, jih pri pikiranju posadimo globlje, vse do kličnih listov. Korenin rastlin se ne dotikamo, ampak si pomagamo z leseno ali s plastično paličico. Če nam po pikiranju ostane več rastlin, jih pojemo kot mikrozelenje, saj je rastlina v tej rastni dobi užitna.

Pri poletni vzgoji sadik moramo biti bolj pozorni na zalivanje, saj sonce hitro osuši substrat. Kapusov belin ne predstavlja toliko težav kot pri ostalih kapusnicah, a sadike kljub temu preventivno pokrijemo z insektno mrežo oziroma mrežo, ki ima takšne luknje, da prepreči dostop metuljem.

Presadimo ga lahko tudi v rastlinjak, saj s tem v mili zimi, ko vanj ne prodre mraz, hujši od –4 °C, zagotovimo sveže kitajsko zelje vse do februarja. Nižje temperature poškodujejo predvsem zunanje liste, zaradi česar začne prej propadati, a je v notranjosti še vedno užiten. V rastlinjak ga presajamo istočasno ali največ 20 dni kasneje kot na prosto.

Mlado kitajsko zelje pred izoblikovanjem značilnih podolgovatih glav.

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

Sadike kitajskega zelja na gredo presadimo konec julija ali najkasneje v sredini avgusta, ko imajo izoblikovanih med 3 do 5 pravih listov, kar je v 25 do 30 dneh od setve. Sadike posadimo na razdalji 40 cm v cikcak vzorcu, s čimer si še povečamo razdaljo med rastlinami. Sadimo globoko, do prvih listov. Močno zalijemo sadilno jamico in tudi celo gredo, kjer bo rastlo kitajsko zelje, saj morajo biti tla premočena tudi v globino. Vedno se ravnamo tudi po vremenu. Če presajamo tik pred dežjem, se bodo sadike odlično ukoreninile.

 

Ti je napisan postopek vzgoje všeč?

Zate imamo slikovit in tehnično dodelan spletni tečaj za popolno samooskrbo z zelenjavo 365 dni v letu.

Sadilno sosledje

Kitajsko zelje sadimo na grede, kjer smo predhodno pobrali grah, krompir, nizki fižol ali spomladansko setev korenja. Dobro se obnese, če ga sadimo pod še rastočo sladko koruzo, ki senči mlade presajene sadike. Dobro raste tudi skupaj z radičem in endivijo, ki jih istočasno presajamo na gredo.

kitajsko zelje vzgoja in gojenje

Nega

Presajene sadike redno zalivamo prvi teden dni, nato pa postopoma čim manj, da se rastlina globoko ukorenini. Zelo previdno zastremo s slamo, z listjem ali s svežim travnim odkosom, saj z delci zastirke hitro umažemo rastlino z neužitnimi tujki. Veliko bolje je, da sadike že presajamo v kompostno zastirko in v tem primeru dodatno (poletno) zastiranje odpade. Malo več zalivamo do septembra, ko rastlina s svojimi velikimi listi sama zastre tla. Z nastopom jeseni (in jesenskega dežja) se tudi v celoti zmanjša potreba po zalivanju.

Se želiš izmojstriti pri vzgoji zelenjave?

Izzivi in nevšečnosti

Zunanje liste mladih in zrelih rastlin lahko napade bolhač. Sadike dobro zalivamo, da čim bolje prenesejo stres presajanja, s čimer se napad bolhačev umiri. Veliko živalic odgrizne del zunanjih listov, ki so zaradi luknjic morda videti kot »idrijska čipka«, a so glave v notranjosti večinoma lepe. Precej manj (velikokrat pa skoraj nič) težav imamo s kapusovo muho in kapusovim belinom. A je tudi v tem primeru najboljša preventiva pokrivanje cele grede z insektno mrežo.

Pridelek

Rastlina zelo hitro razvije večje (že užitne) liste. Vendar to še ni znak za pobiranje, saj mora v sredini razviti podolgovato čvrsto glavico, za kar rastlina potrebuje najmanj 80 dni od setve. Želimo si namreč čim več belih listov, ki tvorijo glave. Prve pobiramo že konec septembra, praviloma pa v oktobru.

Z ostrim nožem zarežemo med steblom in spodnjimi listi. Te liste odtrgamo, dokler ne pridemo do lepo izoblikovane kompaktne glavice. Korenine pustimo v zemlji. V sredini oktobra zunanje liste v celoti odstranimo s posamezne rastline, da na gredi ostanejo zgolj lepe podolgovate glave. Na prostem uspeva tudi, ko so temperature nizke, saj razvite glavice prenesejo rahle zmrzali do –4 °C. Pridelke z vrta poberemo najkasneje do konca novembra, saj jih nižje temperature poškodujejo.

Kitajsko zelje
Kitajsko zelje

Skladiščenje

Kitajsko zelje je jeseni najbolje uporabiti sproti, saj odlično počaka kar na vrtu. Pred nastopom daljšega obdobja nizkih temperatur ga izpulimo skupaj s koreninsko grudo in celega shranimo v kleti kot navadno zelje, kjer počaka približno mesec dni. Korejski tradicionalni način shranjevanja je s pomočjo fermentacije, ko si pripravimo kimchi.