Grah

Pisum sativum
Najzgodnejša stročnica, ki za dobro uspevanje potrebuje dolge, hladne noči in vlažna tla. Uporabni so njegovi vršički, mlada zrna in zrela zrna za spravilo. Ločimo nizek in visok grah. Nizek ne potrebuje opore, a ima manj pridelka. Visok pa potrebuje oporo in daje večji pridelek.

Grah vzgoja - kdaj in kako sejati

Grah najpogosteje sejemo direktno na gredice. Možna pa je tudi zgodnješa vzgoja iz sadik in sadike presadimo na gredo. Pobiramo mlade stroke, mlada zrna in zrela zrna. Prav tako lahko mlado rastlino graha v celotrežemo kot mikrozelenje ali pa njegove vršičke z listi odščipnemo za surovo uživanje v solati.

Direktno na gredice grah sejemo v marcu, saj je rastlina hladnejših dni. Za boljše in hitrejše klitje, dan pred setvijo, semena graha namočimo (ne dlje kot 12 ur). Sejemo ga lahko tudi v avgustu za jesenski pridelek, vendar je spomladanska setev veliko bolj donosna in uspešnejša

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

Na prosto zrna graha sejemo v marcu in začetku aprila. Sejemo v vrstice, ki so med sabo oddaljene 30-40 cm. Posamezna semena graha naj bodo med sabo oddaljena 5-10 cm.

Mešani posevki

Grah na gredicah bogati zemljo z dušikom. Tako se na vrtu ujame kar z večino zelenjadnic. Posebej dobro dopolnjuje grede s kapusnicami, špinačo, solato ... Ker je visoka rastlina, najbolje uspeva na gredi sama, da drugih rastlin ne senči.

Bolezni in škodljivci

Semena graha posajena direktno na vrt teknejo bramorju. Polži lahko napadejo mlade rastline. Na listih se lahko pojavijo črne uši. Med boleznimi je grahu nevarna pepelasta plesen, ki pa se pogosteje pojavi v poletnih dneh. Bolj zgodaj kot sejemo grah, manj težav bomo imeli. 

Nega

Presajene sadike graha vedno dobro zalijemo, nato postopoma zalivamo čim manj, da se globoko ukoreninijo. Visokemu grahu postavimo oporo za vzpenjanje iz vejic ali namenske mreže za vrtnine. Redno okopavamo in odstranjujemo plevel. V kompostni zastirki se počuti dobro, saj potrebuje vlažna tla. Prav tako lahko zastremo s svežim organskim materialom (npr. slama, travni odkos). Ko poberemo zadnji pridelek, rastline porežemo in ne pulimo iz gredic, da korenine ostanejo v tleh. Zeleni deli so z dušikom bogata organsko masa, ki jo skompostiramo.

Pridelek

Grah pobiramo od konca maja do julija. Nabirati lahko začnemo že mlade stroke, izjemnega okusa so semena mladega graha. Zrel grah pobiramo od sredine junija naprej. S postopnim pobiranjem imamo grah na voljo konstantno do 2 mesecev.

Grah, kateremu bo ščipali vršičke za popestritev solat, tudi pobiramo nekje mesec dni. Takšen grah ne da toliko pridelka v obliki strokov in zrn, so pa mladi vršički na voljo za uživanje veliko prej.

Mladi grahovi vršički
Mladi grahovi vršički

Skladiščenje

Sveže mladi grah je najbolje uporabiti čim bolj sproti. Nabran na dan za cvet počaka na hladnem teden dni. Za daljše shranjevanje čez leto, se grahova zrna se odlično shranijo, če jih ''zružimo'' in zamrznemo.

Vzgoja  GRAH
Januar  
Februar  
Marec SETEV
April SETEV/RAST
Maj PRIDELEK
Junij PRIDELEK
Julij PRIDELEK
Avgust  
September  
Oktober  
November  
December  
Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Tjaša Štruc

O grahu

Grah je zelo enostavna vrtnina, ki me po okusu sicer ni preveč navduševala...dokler nisem poskusila surov mladi grah. Svež, sočen in okusen. Kolikor ga ne pojem surovega, ga največkrat vključim v zelenjavne rižote.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus