Mladi grahovi vršički

Grahovi vršički za zgodnji okus mladega graha

Grahovi vršički - okus mladega graha v solati

Poleg promoviranja vrtnarjenja brez prekopavanja in sonaravne nege rastlin, želiva  predstaviti tudi kakšne zelenjavne posebnosti. Danes so ta posebnost grahovi vršički, ki jih pobirava, kot to počne Charles Dowding (www.charlesdowding.com).

Kaj so grahovi vršički?

Vršički graha imajo okus po mladih zrnih graha in se sveže dodajajo k solatam. Ne verjameš? Pojdi na vrt, odtrgaj en grahov vršiček in ga pojej. Ni treba verjeti le besedam.  Užitni so sveži, ni jih potrebno kuhati. Odlično so kot dodatek k različnim solatam.

Grahov vršiček z dvema stranskima poganjkoma, ki sta ravno tako užitna
Grahov vršiček z dvema stranskima poganjkoma, ki sta ravno tako užitna

Če se odločimo en del graha gojiti za obtrgavanje vršičkov, te vršičke redno pobiramo od konca aprila do začetka meseca junija. Vsakič ko obtrgamo vršiček, bo iz stranskih poganjkov zraslo več novih vrhov. Te rastline kasneje ne bodo dale toliko pridelka v obliki strokov in zrnov, so pa mladi vršički na voljo za uživanje veliko prej!

Tako sta letos (2018) na najinem vrtu dve površini z grahom - eden za obtrgovanje vršičkov in drugi za klasično pobiranje strokov in zrnov. Tako dobiva vse dobrote iz grahovega sveta - od vršičkov pa vse do suhih zrnov.

Najboljše sorte za vzgojo grahovih vršičkov so visoke sorte, ki imajo manj vitic in več listne mase. Ni pa jim nujno niti postavljat opore, saj z rednim pobiranjem držimo rastline na nekje 30 cm višine.

Grah za obtrgovanje vršičkov pri nama ima oporo. Ni pa nujno.
Grah za obtrgovanje vršičkov pri nama ima oporo. Ni pa nujno.

Zaključek

Grah sva predstavila tudi pri vzgoji mikrozelenja, kar je še en dokaz več o široki uporabi ene same rastline. In takšne "multifunkcionalne" rastline so nama zelo všeč!

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂