Pastinak

Pastinaca sativa
Aromatična korenovka, ki je bila v naših krajih nekoč zelo pogosta. Sladka škrobnata zimska zelenjava, ki raste zelo dolgo, saj jo na prosto sejemo že zgodaj pomladi, pobiramo pa pozno jeseni. Odlično popestri kulinariko hladnega dela leta.

Družina: Kobulnice (Apiaceae)
Sorodne rastline: korenček, peteršilj, stebelna zelena, gomoljna zelena, koromač

Pastinak vzgoja - kdaj in kako sejati

Pastinak vedno sejemo direktno na gredo, kjer bo rasel čez sezono. Vzgoja iz sadik ni možna, saj mu ob presajanju uničimo glavno korenino (ki daje pridelek). Sejemo ga od konca marca do sredine aprila. V kompostno zastirko naredimo sadilne jarke, posejemo seme, zagrnemo in pohodimo, da semenu omogočimo boljši stik s kompostom ter uspešnejšo kalitev. Semena kalijo 10-20 dni, kompostna zastirka pospeši njihovo kalitev, saj se zaradi temne barve spomladi hitreje segreje in ustvarja malo toplejše pogoje. Če semenu pastinaka primešamo semena rdeče redkvice (razmerje 10:1), nam bo redkvica ''kazala'' mesto sejanja pastinaka, saj vzklije pred njim. Ob pobiranju redkvice, rahljamo samo zemljo okoli mladih rastlin, kar ugodno vpliva na njihovo nadaljnjo rast ter debeljenje korenov.

Sadilna razdalja

Sejemo gosto in naknadno redčimo po potrebi. Rastlinam pustimo razdaljo 10 cm narazen, medvrstna razdalja naj bo 20 cm.

Mešani posevki

Pastinak lahko brez večjih pazljivosti vključimo na vrt, saj ga navadno ne pridelujemo v večjih količinah. Odlično se ujame s solato, čebulo. Rdeča redkvica ali vrtna kreša kot markirni posevek prav tako dobro vplivata na pastinak.

Bolezni in škodljivci

Korenjeva muha lahko v mesecu maju povzroča težave tudi na pastinaku, zato se priporočajo mešani posevki s čebulo, ki naj bi pastinak ščitila pred njo. V skrajnih primerih, pastinak prekrijemo z vrtno kopreno ali še bolje, s protiinsektno mrežo. Na spodnji strani perja lahko pride do pojava listnih uši. Preventivno nam lahko pomaga diatomejska zemlja.

Nega

Ker seme kali dolgo, zato poskrbimo, da bo na gredi čim manj plevela. Pred setvijo, gredo obvezno večkrat okopljemo, da zmotimo kalilne procese semenom pleveli. Klični listi so vidni po 5-15 dneh. Tekom sezone okopavamo med vrstami in smo pri tem dosledni. S kompostno zastirko ohranjamo vlago v tleh, kar preprečuje razcepljanje glavne korenine. Zunanje liste perja, ki se osušijo, odstranimo.

Pridelek

V začetku jeseni začenja perje počasi rumeneti in se sušiti. To je znak, da je koren v zemlji zrel. S pobiranjem začnemo konec meseca septemba in vse do konca oktobta. Pri pobiranju si pomagamo z vilami tako, da jih zapičimo vzporedno ob vrsto pastinaka in rahlo potisnemo nazaj ter navzdol. Tako zrahljamo zastirko in zemljo okoli pastinaka, brez da bi ju premešali. S tem bomo tudi lažje in uspešnejše iz zemlje pobrali korene, brez da bi tla prekopali.

Skladiščenje 

Pravilno skladiščen pastinak, čez zimo počaka do meseca maja naslednje leto! A najboljši okus pastinaka se razvije čez zimo na prostem, ko korenine v zemlji rahlo zamrznejo. Zato ga lahko tudi pustimo v zemlji, s paličico označimo mesto, kjer se nahaja in ga zagrnemo. Kadar ga iz vrta poberemo jeseni, ga je najbolje skladiščiti v vlažnih kleteh ali uporabimo kar 20 l vedra, kamor korene zložimo po plasteh in vmes nasujemo sviž oz. mivko. Mivka naj bo vedno vlažna. Pazimo, da ni presuha, saj se bo koren izsušil. Če je mivka premokra, koren začne gniti (več o pravilnem skladiščenju preberite tukaj).

Pastinakovo perje
Pastinakovo perje

Vzgoja  Na prostem
Januar
Februar
Marec SETEV
April SETEV
Maj RAST
Junij RAST
Julij RAST
Avgust RAST
September PRIDELEK
Oktober PRIDELEK
November
December
Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Robert Špiler

O pastinaku

Vrtna posebnost, ki jo redko najdemo na trgovskih policah. Doda širino zimski zelenjavi, saj se odlično skladišči kot ostale korenovke. Rižote, juhe, enolončnice dobijo z njim novo dimenzijo okusov.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus