Kamilica

Matricaria chamomilla
Po slovenskih vrtovih precej razširjeno zelišče, ki ščiti zelenjavo pred napadi uši in hkrati ponuja zdravilne cvetove. Nezahtevna za vzgojo se hitro zaseje sama in nam je na voljo vsako pomlad znova.

Družina: Nebinovke (Asteraceae)
Sorodne rastline: sončnica, pehtran, ognjič, tegetes

Kamilica vzgoja - kdaj in kako sejati

Kamilica je enoletnica, ki jo sejemo od konca marca v sadilne platojčke.  Direktno na gredico jo sejemo v aprilu in maju. Zelo rada se poseje sama, kar pomeni, da bomo na mestu, kjer je rastlina rasla lansko leto, drugo leto našli mlade grmičaste rastlinice. Tako lahko razmnožimo kamilico tudi s presajanjem rastlin.

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

Ko grmički zrastejo do velikosti premera 10 cm jih razredčimo, če so semena vzklila na gredici. Kamilico, ki smo jo sejali v kalilne platojčke presajamo na prosto konec aprila, ko je zunaj že dovolj toplo.

Mešani posevki

Kamilico sejemo v bližino fižola, saj nase privabi uši in ga tako zaščiti pred njihovim napadom. Odlično se obnese tudi ob kapusnicah, krompirju ter poru.

Bolezni in škodljivci

Najpogosteje zelena stebla napadejo uši, ki na račun malo slabšega cvetenja kamilice, manj napadajo druge zelenjadnice na vrtu. Ob hujših oblikah napada uši si naravno pomagamo z uporabo diatomejske zemlje.

Nega

Po presaditvi ali redčenju sadik, dobro zalijemo presajene rastline. Če želimo omejiti samo-zasaditev, redno obiramo cvetove. S tem preprečimo nastanek semen.

Pridelek

Kamilico na vrtu ne vzgajamo le zaradi zaščite drugih zelenjadnic pred napadi uši. Cvetovi so najpogosteje uporabljeni za pripravo nežnega zeliščnega čaja. Obiramo jih postopoma, od meseca maja in vse do konca avgusta. Cvetove vedno obiramo na dan za cvet.

Skladiščenje

Cvetove posušimo in jih shranimo v steklenih kozarcih, kjer so zaščiteni pred vlago. Stari cvetovi, ki razpadejo na male delčke so semena, ki jih spravimo za naslednje leto. A velika verjetnost je, da so semena že padla na gredici in se je kamilica zasejala sama.

Vzgoja iz semen samonikla
Januar    
Februar    
Marec SETEV RAST
April PRESAJANJE RAST
Maj RAST/CVETENJE RAST
Junij CVETENJE CVETENJE
Julij CVETENJE/SEME CVETENJE/SEME
Avgust CVETENJE/SEME CVETENJE/SEME
September   SEME
Oktober    
November    
December    
Tjaša Štruc

O kamilici

Kamilico na gredicah kombinirava z nizkim fižolom, da ga preventivno zaščitiva pred ušmi. A izkazalo se je, da niti na kamilici ni bilo večje težave z ušmi. Cvetove nabiram za svojo mešanico čaja obilja ter pripravke za nego svojih svetlih las.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus