Hren

Armoracia rusticana
Pikantna trajnica, ki je tradicionalno prisotna na vrtovih. Izjemno nezahteven za vzgojo, čez zimo prezimi na prostem. Razmnožujemo ga s presajanjem korenin. V kulinariki ni uporabna le njena korenina, temveč tudi zeleno perje.

Družina: Križnice (Brassicaceae)
Sorodne rastline: brokoli, zelje, cvetačabrstični, listni, glavnati ohrovt, koleraba, redkev, kitajsko zelje

Hren vzgoja - kdaj in kako saditi ter sadilna razdalja

Hren vzgajamo s presajanjem stranskih korenin ''starega'' hrena. Ker je sadike hrena navadno težko dobiti v vrtnarijah, najpogosteje presajamo hren iz vrtov znancev, prijateljev, družine. Čas za presajanje korenin je zgodaj spomladi, v marcu. Posadimo male korenine, dolge nekje 30 cm. Na izbranem mestu izkopljemo jamico, podtaknemo korenino in zagrnemo. Korenine sadimo na razdalji 30-40 cm, saj se hren nato naprej razrašča sam, s stranskimi koreninami.
Vzgoja hrena iz kupljenih sadik je možna tako spomladi kot tudi jeseni.

Mešani posevki

Hren je trajnica, zato navadno na vrtu zaseda mesto na robu gredice. Lepo se kombinira z drugimi trajnicami kot so npr. jagode, šparglji, rabarbara,... navadno ga le ne sadimo skupaj s kapusnicami.

Bolezni in škodljivci

Pri hrenu navadno ni težav z boleznimi, ker pa je v sorodu s kapusnicami, se lahko pri njemu pojavijo škodljivci, kot je kapusov belin. V tem primeru si pomagamo z diatomejsko zemljo.

Nega

Po presaditvi korenin, jih dobro zalijemo. Nato redno zalivamo 3-4 dni. Z uporabo obilne zastirke je potreba po zalivanju veliko manjša in razvoj debelih korenin veliko boljši. Med sadikami redno odstranjujemo pleveli. Hren ne potrebuje veliko nege, če pa želimo vzgojiti res debele korene, potem moramo hren izkopati sredi poletja, mu odstraniti stranske korenine na zgornjih 3/4 korenine in ga nato zakopati nazaj v zemljo. Pri tem listov ne odstranjujemo. Tako se bo hren veliko hitreje odebelil. Kadar hren pustimo na vrtu tudi tekom zime, ne potrebuje nobene posebne zaščite, saj čisto dobro prezimi sam. Le v primeru, da bi zemlja zamrznila, ga je težko pobrati iz vrta.

Bujno perje hrena.
Bujno perje hrena.

Pridelek

Korenine hrena lahko izkopljemo jeseni in ga shranimo kot korenje. Tako nam je na voljo celo zimo. Hkrati odstranimo stranske in tanjše korenine, ki jih spravimo po enakem postopku, da bodo na voljo za presajanje zgodaj spomladi. Lahko pa hren pustimo v zemlji tekom zime in ga izkopljemo, ko ga potrebujemo (najpogosteje je to v aprilu, v času velike noči).

Skladiščenje

Hren se najbolje skladišči kar na vrtu, drugače pa ga zakopljemo v vlažno mivko v vedra, kjer shranjujemo še druge korenovke. Tako nam je na voljo do pomladi. Navadno ga uporabimo svežega, zato mora ostati sočen ter svež celo leto.

Vzgoja Kupljene sadike Domače sadike
Januar    
Februar    
Marec PRESAJANJE PRIDELEK/PRESAJANJE
April PRESAJANJE/RAST PRIDELEK/PRESAJANJE
Maj RAST RAST
Junij RAST RAST
Julij RAST RAST*
Avgust RAST RAST
September RAST RAST
Oktober** PRIDELEK/SKLADIŠČENJE  RAST
November    
December    

* - Za debele korenine, sredi poletja hren izkopljemo, odstranimo zgornje stranske korenine in ga zakopljemo nazaj.
** - Hren lahko spravimo čez zimo v klet kot korenovke, ali ga pustimo kar na vrtu.

Robert Špiler

O hrenu

Nisem ravno njegov velik ljubitelj, a ko nastopi velika noč je jabolčni hren res odlična specialiteta, ki ne sme manjkati.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus