Motovilec

Valerianella locusta
Kar nekaj sort motovilca je na voljo, med katerimi imamo v Sloveniji kar dve avtohtoni vrsti – Ljubljanski motovilec ter Žličar. Kot zgodnejša sorta motovilca se pogosto seje še Holandskega. Zagotovo najokusnejša zimska listnata zelenjava, ki s svojim okusom poplača včasih zamudno nabiranje in čiščenje.

Družina: Kovačnikovke (Caprifoliaceae)
Sorodne rastline: sibirska borovnica (modro kosteničevje), puhasto kosteničevje

Motovilec vzgoja - kdaj in kako sejati

Motovilec sejemo direktno na gredo od sredine avgusta do konca septembra. V rastlinjakih ali toplih gredah lahko opravimo 2 setvi z zamikom 20 do 30 dni in se tako z motovilcem oskrbimo čez celo zimo, do pomladi. Pred setvijo lahko semena za en dan postavimo v zamrzovalnik in tako izboljšamo njihovo kalitev (sprožimo proces stratifikacije). Prerahljamo zgornjo plast grede in semena posujemo v plitve kanalčke ali kar po celi površini, ki je namenjena motovilcu, dobro zalijemo, rahlo prekrijemo in potlačimo.

Sadike motovilca namenjene presajanju na gredo.
Sadike motovilca.

Med profesionalnimi pridelovalci je vse bolj pogostejša vzgoja motovilca iz sadik, saj je kalitev semen včasih kar malo izziv in si s presajanjem sadik zagotovijo polne gredice. V tem primeru seme motovilca sejemo v sadilne celice ali posodice od koder presajamo sadike na gredice.

Praksna na najinem vrtu je, da isti dan, ko direktno posejeva semena motovilca na gredo, še nekaj semen posejeva v sadilne celice da vzgojiva sadike, ki jih čez približno 30 dni presadiva na prazna mesta na gredi, kjer motovilec ni dobro kalil.

Presajanje in sadilna razdalja

Če motovilec vzgajamo iz sadik, ga na prosto presadimo, ko ima oblikovane najmanj 4 liste. To je nekje 4-6 tednov po setvi semen. Presajanje sadik na prosto poteka od septembra do začetka oktobra. Če motovilec sejemo ali presajamo v vrste, upoštevamo medvrstno razdaljo 10 do 15 cm. Da lahko razvije goste rozete pazimo, da ga ne sadimo pregosto skupaj v vrsti, idealna razdalja je nekje 5 cm.

Mešani posevki

Motovilec lahko na vrtu kombiniramo z mnogimi vrtninami. Najbolje je, da zasadimo gredice vrtnin, ki jih konec poletja že spraznimo (za čebulo, česnom, krompirjem, paradižnikom, fižolom ...). Dobro se obnese tudi med trajnicami kot so šparglji.

Bolezni in škodljivci

Z motovilcem navadno ni veliko težav. Liste lahko napadejo polži. Pazimo, da na gredicah nimamo nepredelanega organskega materiala, ki polže še dodatno privablja. Gredice zastremo z zastirko iz dobro predelanega komposta. S tem ustvarimo okolje, ki polžem nikakor ne ustreza.

Nega

Presajene sadike zalivamo vsak dan prve 3 dni. Ko se sadike dobro ukoreninijo, jih pri uporabi obilne zastirke redko zalivamo (odvisno od vremena). Okoli mladih rastlin odstranjujemo plevel. Motovilec zdrži nizke zimske temperature do -15 °C, vendar ga je potrebno na prostem v mrzlih in vetrovnih zimah brez snega zaščititi z vrtno kopreno. Zaščiten pod snegom prezimi brez težav.

Pridelek

Motovilec nabiramo od konca septembra ter vse do aprila naslednje leto, še posebej če smo opravili 2 setvi v zamiku. Nabiramo cele rozete ali posamezne liste. Slednje je precej bolj zamudno, a s tem povečamo pridelek na eni gredici. To je smiselno predvsem za sorte z večjimi listi kot je naprimer Ljubljanski motovilec.

Skladiščenje 

Nabran motovilec se ne skladišči dolgo, zato ga porabimo čim bolj sproti. Kadar ga nabiramo za uporabo dan ali dva kasneje, najdlje počaka tako, da ga nabranega shranimo v hladilniku ali v hladni kleti.

Nabiranje motovilca pozimi. Zaščiten je s kopreno.
Nabiranje motovilca pozimi. Zaščiten je s kopreno.

Vzgoja na prostem v rastlinjaku
Januar  PRIDELEK  PRIDELEK
Februar  PRIDELEK  PRIDELEK
Marec  PRIDELEK  PRIDELEK
April  PRIDELEK
Maj
Junij
Julij
Avgust SEJANJE
September  SEJANJE/RAST SEJANJE
Oktober RAST/PRIDELEK SEJANJE/RAST
November PRIDELEK  PRIDELEK
December PRIDELEK  PRIDELEK
Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Tjaša Štruc

O motovilcu

Pri motovilcu je ključno klitje semen. Ko vzklije, potem z njem ni prav nič dela, le še nabrati in pojesti ga je treba. Čudovito mehak in okusen je zagotovo moja najljubša zimska listnata zelenjava.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus

Motovilec skupaj s solato

Motovilec v dvignjeni gredi