Sadike motovilca

Vzgoja sadik motovilca se splača

Setev motovilca je lahko izziv. Z dolgim kaljenjem in čakanjem ali bo seme sploh vzklilo. Zato je med profesionalnimi pridelovalci redna praksa vzgoje motovilca iz sadik. V tem primeru seme sejemo v sadilne celice ali posodice od koder presajamo sadike na gredice.

Praksa na najinem vrtu je, da isti dan (konec avgusta), ko direktno posejeva semena motovilca na gredo, še nekaj semen posejeva v sadilne celice, da vzgojiva sadike, ki jih čez približno 30 dni presadiva na prazna mesta na gredi, kjer motovilec ni dobro kalil. Pridelek motovilca iz sadik je tudi večji kot iz direktno sejanega.

Razlika me sadikami motovilca in motovilec direktno sejan na gredo.
Razlika med isto starimi sadikami (spredaj) in motovilcem na gredi (zadaj).
Setev za vzgojo sadik

Izberemo sadilni plato z malimi celicami (kot za vzgojo sadik solate) in celice prvič dopolnimo do vrha. Ker je substrat zelo zračen, ga dobro potlačimo. Nivo se s tem zniža, zato ponovno dopolnimo substrat do vrha ter znova potlačimo. Tako dobimo kompakten substrat v katerem se seme po kalitvi uspešnejše ukorenini ter razvija naprej. Nato dobro zalijemo celoten plato, da navlažimo substrat. Tako imamo pripravljen sadilni plato za setev semen.


Pred setvijo preverimo starost in kvaliteto semen! Le to naj ne bo staro več kot eno leto. Neuspehu pri setvi se izognemo tako, da konec julija testno posejemo par semen, da vidimo ali sploh kalijo. Tako imamo dovolj časa, da si priskrbimo novo seme, v primeru da nam test pokaže slabo kaljivost.


V vsako sadilno celico damo po 2 semeni. Tako imamo vsaj eno rastlino v posamezni celici, če kakšno seme ne kali uspešno. Seme zastremo s substratom, ki ga samo napolnimo do vrha celice in ga nič ne tlačimo. Sadilni plato postavimo v senco in ga tudi pokrijemo. Tako preprečimo izhlapevanje vode iz substrata in pospešimo kaljenje semen (tehniko pokrivanja sadilnih platojev na Vrtu Obilja uporabljava za čisto vsa semena). Takoj, ko zagledamo prvi kalček, sadilni plato odkrijemo in postavimo na svetlo mesto. Zato moramo po 3 dneh od setve vsak dan pogledati ali je seme že klilo.

Nega sadik in presajanje na gredo

Nekje 5 do 7 dni po setvi že opazimo kalčke, takrat torej plato postavimo na svetlobo in redno zalivamo. Sadike rastejo v platoju vse do konca septembra, ko je čas, da jih presadimo na gredo. Čas od setve do presajanja tako traja skoraj mesec dni. Sadike morajo imeti gosto koreninsko grudo ter razvite vsaj 4 prave liste. V tem času so vzklila tudi semena, ki smo jih direktno sejali na gredo. Sadike motovilca presadimo na gredo tam, kjer direktno sejano seme ni vzklilo. Presajamo jih na razdalji 5 do 10 cm. Tako dobimo lepo zapolnjene vrstice in polno gredo.

Celoten postopek si poglejte še v spodnjem videu:

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂