Setev motovilca

Direktna setev motovilca na gredo

Direktna setev motovilca v kompostno zastirko poteka enako kot v zemljo. Kompostno zastirko na gredi imamo na vrtovih brez prekopavanja in predstavlja čudovito zaščito za tla in nudi odlične pogoje za rast motovilca, različnih solat in tudi ostalih rastlin. Nasploh pa je seme motovilca znano, da dolgo kali ali pa včasih sploh ne vzklije. V tem članku predstaviva na kakšen način sejeva motovilec na Vrtu Obilja, da ne čakamo mesec dni na kalitev ali pa nam ne kali tako uspešno, kot bi si želeli.

Motovilec dne 10.9.2019, 3 tedne po setvi
Motovilec dne 10.9.2019, 3 tedne po setvi

Najpomembnejši korak

Konec avgusta je idealni čas za setev motovilca. Pred setvijo pa obvezno preverimo starost in kvaliteto semen! Le to naj ne bo staro več kot eno leto. Neuspehu pri setvi se izognemo tako, da konec julija testno posejemo par semen, da vidimo ali sploh kalijo. Tako imamo dovolj časa, da si priskrbimo novo seme, v primeru da nam test pokaže slabo kaljivost. Nekaljivo seme lahko damo za nekaj dni v zamrzovalnik, da seme "doživi" zimo in vzpodbudimo kaljenje.

Priprava grede za setev

Pokrivanje setve s kartonom
Pokrivanje setve s kartonom

Plitko okopljemo celotno površino, da odstranimo morebitni plevel. Tako dobimo očiščeno gredo, ki jo z grabljami poravnamo, da dobimo bolj ali manj ravno površino. Sadilne jarke pripravimo s pomočjo grabelj, katerim na zobce nataknemo čepke narejene iz stare cevi za zalivanje (glej video spodaj). Vrste naredimo 10 do 15 cm narazen (tako narazen nataknemo tudi čepke na zobce) in z grabljami potegnemo po celotni dolžini grede. Ker tako označene vrte, še niso dovolj globoki sadilni jarki, jih poglobimo. Nato dobro zalijemo sadilne jarke. Ko imamo na gredo kompostno zastirko, zalivanje celotne grede ni potrebno. Motovilec bomo sejali v vrste, saj je nadaljnja nega veliko lažja, kot če sejemo vsepovprek po celotni gredi.

Setev semen in trik za uspešno kaljenje

V pripravljene jarke posejemo semena motovilca, za katerega smo preverili kaljivost. Nekje na vsake 2 cm naj pade eno seme. Jarke zagrnemo in poteptamo. Ker je kompost bolj zračen, kot zemlja, teptanja ne smemo izpustiti. S teptanjem seme sprimemo s kompostno zastirko, zato je kalitev uspešnejša.
Prav tako pa je pomemben zadnji korak pri setvi - pokrivanje celotne grede s kartonom (uporabimo lahko tudi časopisni papir, juto, ...). Ker setev opravimo v avgustu, ko so temperature še visoke, s pokrivanjem zadržujemo vlago na sami gredi. Tako je kalitev hitrejša. Karton na gredi pustimo dokler ne vidimo prvih vzkaljenih semen. Nato seveda karton takoj odstranimo, kar je lahko že 4. ali 5. dan po setvi.

Praksa na najinem vrtu je še, da isti dan, ko direktno posejeva semena motovilca na gredo, še nekaj semen posejeva v sadilne celice, da vzgojiva sadike, ki jih čez približno štiri teden presadiva na prazna mesta na gredi, kjer motovilec na primer ni dobro kalil. Pridelek motovilca iz sadik je zanimivo tudi večji kot iz direktno sejanega.

Celoten postopek si poglejte še v spodnjem videu:

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂