Špinača

Spinacia oleracea
Čudovita listna zelenjava, ki poveča izbiro svežega zelenja tudi v zimskih mesecih. Je široko uporabna rastlina, saj mlade liste uporabimo sveže v solatah, starejše pokuhamo in viške pridelkov blanširamo ter zamrznemo. Sejemo jo zgodaj spomladi in jeseni. Poletne setve raje izpustimo, saj je takrat njen čas cvetenja.

Družina: Ščirovke (Amaranthaceae) – pogovorno Lobodovke
Sorodne rastline: rdeča pesa, sladkorna pesa, blitva, amarant, kvinoja.

Špinača vzgoja - kdaj in kako sejati

Špinačo sejemo direktno na gredice ali pripravimo sadike. Za vzgojo iz sadik špinačo sejemo v sadilne celice v drugi polovici februarja in je praviloma ne pikiramo. Za presajanje na prosto je pripravljena v 3-4 tednih. Špinača iz sadik gre hitreje v cvet, kot direktno sejana na gredice, zato je bolj smiselna setev direktno na gredice, saj je dostikrat pridelek boljši, še posebej če sejemo špinačo na večjo površino.

Direktno na gredice jo sejemo že od konca februarja in v mesecu marcu. Nato jo sejemo zopet konec avgusta in septembra. Seme kali bolje, če ga pred sejanjem za nekaj ur namočimo. Sejanje špinače v poletnih mesecih ni primerno, zaradi hitrega cvetenja rastlin v vročih dneh, saj je to rastlina hladnejših in krajših dni. Špinača je izjemno odporna zimska rastlina in avgustovska setev nam daje pridelek vse do naslednje pomladi!

Presajanje in sadilna razdalja

Ko špinača, ki smo jo sadili za sadike, razvije nekje 2-4 prave liste, jo presadimo na prosto. Presajanje sadik na prosto poteka od marca do začetka aprila. Špinačo sadimo na razdalji 15 cm med vrstami in 5 cm narazen v vrsti. Sadimo jo tako gosto skupaj, saj jo redno obtrgavamo.

Sejemo pa jo v vrste v razmaku med vrstami nekje 15 cm in seme spustimo na vsake 3 - 5 cm.

Mešani posevki

Špinača je odličen predposevek na gredi, pred poletno zasaditvijo, zato z njo zasadimo gredice zgodaj spomladi, preden bodo na to mesto presadimo paradižnik, papriko, jejčevce, bučke ... Odlično se obnese tudi kot markirni posevek. Dobro raste na isti gredici s čebulo in korenčkom.

Bolezni in škodljivci

Špinača nima posebnih škodljivcev ali bolezni. Mlade rastline lahko napadejo polži. Pazimo, da na gredicah nimamo nepredelanega organskega materiala, ki jih še dodatno privablja. Gredice zastremo z zastirko iz dobro predelanega komposta. S tem ustvarimo okolje, ki polžem nikakor ne ustreza.

Nega

Presajene sadike redno zalivamo prvi teden po presajanju. Ko se sadike dobro ukoreninijo, jih pri uporabi kompostne zastirke kasneje ni potrebno več zalivati, saj tudi raste v vlaženjših mesecih in ne v poletni vročini.

Špinačo, ki sejemo v jeseni, čez zimo prekrijemo z vrtno kopreno ali ji postavimo vrtni tunel. Tako bo brez težav prezimila do pomladi.

Pridelek

Z dobrim načrtovanjem dveh setev (marca in avgusta) špinača na vrtu daje pridelek vse skupaj 8 mesecev. Spomladanske setve pobiramo od aprila do junija, jesenske pa od septembra do marca naslednje leto. Trgamo spodnje, večje liste na posameznih rastlinah, da iz sredice rastline poženejo novi listi in se na ta način rastlina sama obnavlja. Poskusimo ''uloviti'' čim bolj mlade liste, saj so res dobrega okusa. Ko ima nastavke za cvetenje jo v celoti porežemo in višek špinače blanširamo ter shranimo v zamrzovalnik.

Skladiščenje

Mladi listi so najboljši sveže pobrani in če smo opravili tako spomladansko kakor tudi jesensko setev, je najboljše skladiščenje kar na samem vrtu. Kadar jo nabiramo za uporabo dan ali dva kasneje, najdlje počaka tako, da jo naberemo na dan za cvet in shranimo v hladni kleti. Uporabimo jo svežo v solatah, pokuhano v omakah in višek pridelka zblanširamo ter zamrznemo.

Vzgoja Spomladanska Jesenska
Januar  PRIDELEK
Februar  PRIDELEK
Marec SEJANJE  PRIDELEK
April RAST/PRIDELEK  PRIDELEK
Maj PRIDELEK
Junij PRIDELEK
Julij
Avgust SEJANJE
September SEJANJE
Oktober RAST/
PRIDELEK
November  PRIDELEK
December  PRIDELEK
Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Tjaša Štruc

O špinači

Mladi listi špinače so pravi vir ''inekcije klorofila v žilo''. 🙂 Sejem jo zelo zgodaj in pridelek je vedno obilen. Spomladi in jeseni (pozimi) tudi najbolj "paše". Je tudi bolj uporabna kot solata, zato na vrtu zaseda veliko površino.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus

Špinača rdeče žilna