Špinača

Spinacia oleracea
Čudovita listna zelenjava, ki ob solati in blitvi poveča izbiro svežega zelenja. Sejemo jo zgodaj spomladi in jeseni. Poletne setve raje izpustimo, saj je takrat njen čas cvetenja. Jesenske setve zaščitimo z vrtnim tunelom ali sadimo v rastlinjak.

Špinača vzgoja - kdaj in kako sejati

Špinačo sejemo direktno na gredice ali pa pripravimo sadike. Za ta namen špinačo sejemo v sadilne celice v drugi polovici februarja. Špinača iz sadik gre hitreje v cvet, kot direktno sejana na gredice, zato je bolj smiselna setev direktno na gredice, saj je dostikrat pridelek boljši.

Direktno na gredice jo sejemo od februarja do konca marca. Nato jo sejemo zopet konec avgusta in septembra. Seme kali bolje, če ga pred sejanjem za nekaj ur namočimo. Sejanje špinače v poletnih mesecih prav tako ni primerno, zaradi hitrega cvetenja rastlin, saj je to rastlina hladnejših in krajših dni.

Presajanje in sadilna razdalja

Ko špinača, ki smo jo sadili za sadike, razvije nekje 4 prave liste, jo presadimo na prosto. Presajanje sadik na prosto poteka od marca do aprila. Špinačo sadimo na razdalji 5-10 cm narazen, saj jo redno obtrgavamo.

Sejemo pa jo v vrste v razmaku med vrstami nekje 15-20 cm in seme spustimo na vsake 3 - 5 cm.

Mešani posevki

Z njo zasadimo gredice zgodaj spomladi, preden bodo na to mesto prišle plodovke. Odlično se obnese tudi kot markirni posevek. Dobro raste na isti gredici s čebulo, korenčkom ...

Bolezni in škodljivci

Špinača nima posebnih škodljivcev ali bolezni. Mlade rastline lahko napadejo polži. Pazimo, da na gredicah nimamo nepredelanega organskega materiala, ki jih še dodatno privablja. Gredice zastremo z zastirko iz dobro preperelega komposta. S tem ustvarimo okolje, ki polžem nikakor ne ustreza.

Nega

Presajene sadike zalivamo vsak dan prve 3 dni. Ko se sadike dobro ukoreninijo, jih pri uporabi kompostne zastirke ni potrebno redno zalivati.

Špinačo, ki sejemo v jeseni, čez zimo prekrijemo z vrtno kopreno ali ji postavimo vrtni tunel. Tako bo uspešnoprezimila do pomladi.

Pridelek

Z dobrim načrtovanjem večkratnih setev špinača na vrtu uspeva večino leta. Spomladanske setve pobiramo od marca do junija, jesenske na prostem do zime, pod tunelom do pomladi. Trgamo listke na posameznih rastlinah in tako podaljšamo pridelek posamezne setve. Poskusimo ''uloviti'' čim bolj mlade liste, saj so res dobrega okusa. Ko ima nastavke za cvetenje jo porežemo celo. Hitro imamo lahko preveč pridelka, zato jih zasadimo toliko kot jo potrebujemo.

Skladiščenje

Mladi listi so najboljši sveže pobrani. Kadar jo nabiramo za uporabo dan ali dva kasneje, najdlje počaka tako, da jo naberemo na dan za cvet in shranimo v hladni kleti. Višek pridelka zblanširamo in zamrznemo. Še posebej takrat, ko čez zimo ne planiramo imeti sveže špinače.

Vzgoja Spomladanska Jesenska
Januar  PRIDELEK
Februar  PRIDELEK
Marec SEJANJE  PRIDELEK
April RAST/PRIDELEK  PRIDELEK
Maj PRIDELEK
Junij PRIDELEK
Julij
Avgust SEJANJE
September SEJANJE
Oktober RAST/
PRIDELEK
November  PRIDELEK
December  PRIDELEK
Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Tjaša Štruc

O špinači

Mladi listi špinače so pravi vir ''inekcije klorofila v žilo''. Sejem jo zelo zgodaj in pridelek je vedno obilen. Spomladi in jeseni tudi najbolj paše telesu, ko jo uživamo. Je tudi bolj uporabna kot solata, zato na vrtu zaseda veliko površino.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus