Hitro nabiranje špinače

Hitro nabiranje špinače

Špinača je na Vrtu Obilja glavni spomladanski predposevek (raste od zgodnje pomladi do začetka junija, ko gredo že prevzame glavna kultura). Trenutno raste na šestih gredah, običajno sva prvo setev opravila konec v drugi polovici meseca marca in preverjeno dobro uspe.

Letos  pa sva jo testo sejala že konec meseca februarja. Zima je bila zelo mila, grede na vrtu brez prekopavanja pa so ves čas pripravljene za setev ali presajanje. Prvi pridelek imava posledično že v začetku aprila (9.4.2020).

Nabiranje špinače po hitri tehniki

Sejana je v 6 vrst na gredo široko slab meter. Za pomladansko setev se zelo dobro obnese sorta Matador. Nabiranje špinače pa mora do začetka junija potekati vsaj 4x. Tako iz ene setve dobimo štirikratni pridelek in začnemo s pobiranjem zgodaj, ko imamo še mlade liste. Ti so po mojem mnenju (Tjaša) tudi najboljšega okusa.

Kako hitro nabrati celo gredo špinače? Setev v vrste zagotovo zelo optimizira nabiranje, ko z roko zajamemo šop večih špinač in z nožem odrežemo listke nekje 3 cm nad tlemi. Tako ohranimo srčiko posamezne rastline nepoškodovano in iz nje listi nato poganjajo naprej. Obiranje posameznih listkov z rokami je zelo zamudno. S hitro tehniko še vedno omogočimo rastlini, da raste naprej.

O nabiranju zelenjave ''od spodaj navzgor'' sva že pisala in tudi posnela epizodo, ki si jo lahko pogledaš tu. Za lažjo predstavo, kako hitro nabiraje špinače zgleda v praksi, si poglej spodnji video.

Celoten postopek si poglej še v spodnjem videu:

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂