Špinača po indijsko (Palak paneer)

Moški del Vrta Obilja je navdušen nad indijsko kuhinjo in pekočo hrano. Ženski del pekoče hrane (žal) velikokrat ne prenese. Še vedno lahko Robi zase pripravi veliko indijskih jedi, ki si jih na koncu začini še s čilijem ali pekočo omako.

Nove dimenzije špinače z indijskimi začimbami

Palak po indijsko pomeni špinača. Paneer pa mladi sir. Robi je preizkusil že veliko indijskih receptov za špinačo. Od tistih, ko je bila cela kuhinja umazana, do bolj preprostih. Recept, ki je opisan spodaj, je še najbolj enostaven, a hkrati izjemno okusen.

 

Špinačo imava na voljo 365 dni, saj jo v spomladanskih mesecih pridelava ogromno in viške shraniva v skrinji. To je nama res najboljši recept za špinačo, ki je izjemno zahteven, a zgolj zaradi začimb. Zaloga začimb pri nama obsega vse kuhinje od mediteranske do indijske, tudi do japonske seže.

 

Glavne sestavine za 2 osebi:
- Špinača 3 kocke (cca 300 g)
- Paradižnikova mezga 3 kocke (cca 300 g)
- Namaz iz arašidov (še bolje iz indijskih oreščkov) 1 velika žlica
- Česen 6 strokov
- Sveži ingver isto količino kot česna
- 100 ml jogurta ali sladke smetane (lahko tudi veganske)
- Tofu ali mladi sir (cca 200 g)
- 3 lovorjevi listi
- Olje ali Ghee (prečiščeno maslo) 0,5 dcl

 

Začimbe 1. del praženja (vse cca. 1 jedilno žlico)
- Kumina v prahu
- Kumina cela
- Koriander v prahu
- Kardamom v prahu ali celi
- Rdeča paprika v prahu
- Asafetida v prahu
- Mango v prahu
- Klinčki v prahu
- Cimet v prahu
- Ingver v prahu

 

Ostale začimbe (vse cca. 1 jedilno žlico)
- Kurkuma v prahu
- Sol
- Garam masala mešanica začimb
- Čili v prahu (po želji, lahko tudi na koncu)

 

Postopek
1. Praženje
Česen in ingver narežemo čisto na drobno ali zdrobimo v možnarju. V veliko ponev damo vso olje, dodamo česen in ingver, lovorjeve liste ter vse začimbe  naštete v 1. del praženja. Začimbe pražimo nekje dobro minuto, da vpijejo maščobo. Nato dodamo paradižnikovo omako, lahko tudi še zamrznjeno. Vse skupaj dobro premešamo in dodamo arašidov namaz, kurkumo in solimo.
2. Kuhanje
Kuhamo nekje 5 minut, da se vsi okusi povežejo. Po potrebi dodamo vodo, če je paradižnikova omaka zelo gosta. Dodamo že blanširano in zmiksano špinačo ter dobro premešamo. Nato dodamo jogurt ali sladko smetano, ter kuhamo 10 minut.
3. Priprava mladega sira ali tofuja
V vmesnem času v manjši posodi popečemo mladi sir ali tofu, ki ga narežemo na manjše koščke.
4. Serviranje
Mladi sir primešamo v špinačo, začinimo še z mešanico začimb garam masala, po potrebi še dodatno osolimo ali začinimo s čilijem. Pri serviranju lahko dodamo še jogurt, za pravi kremast izgled Palak paneerja.
Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂