Visok stročji fižol sajenje

Dve setvi fižola in ga je dovolj za celo leto

Izbrani sorti visokega fižola 100% zaupava že 3 leto in ji bova tudi v bodoče, čeprav je letos bistveno manj obrodila. Sončno in suho leto ni ravno pisano fižolu na kožo. Nič ne de, bo pa naslednje leto. 🙂 Ne naju vprašat za ime sorte, ker ne veva. Z zgodnjim nizkim fižolom tvori idealno kombinacijo za svež pridelek skozi dolgo časovno obdobje.

Nizek fižol

Nizki fižol posadiva konec meseca aprila, rodi od junija do avgusta. Ob dobrem letu bo še kaj stročjega tudi tja do septembra. Tako ga jeva lepo sproti, slučajne viške shraniva za zimo. Vložene v kozarce ali blanširane v zamrzovalnik. Tukaj zaupava "rumenim" sortam, ki tvorijo okusne stroke. Ja, zelo nestrokovno, ampak do danes na vrtu še ni zrasel nizki zgodnji stočji fižol kateremu bi 100% zaupala. Bo treba pobrskat po spletnih katalogih in povprašati ostale ljubitelje stročjega fižola za še kakšen nasvet pri izbiri sorte. Pti nama nizki fižol raste na površini 5 m2.

Visoki fižol

Sorta visokega fižola, kateremu zaupava, je odličen stročji in prav tako za zrnje. Tako dobr, da bi si še angelčki prste polizal, ko bi ga snedli polno skledo. Sadiva ga okoli 5.-10. maja in posadiva samo to sorto, zato da se ob opraševanju ne skriža s kakšno drugo sorto. Dolgo traja, da se pokažejo prvi stroki, saj je pozna sorta. Nato pa rodi od konca julija do sredine septembra. Jeva sproti stročjega, kar pa "uide" in se osuši, se konec septembra pobere za zrnje. Iz njega skoraj vedno nastane prebranec, nekaj zrnov ostane za seme za naslednje leto. Raste na površini 10 m2.

Takole na hitro o fižolovi filozofiji na Vrtu Obilja

Paziva, da ga pobirava na dan za cvet ali plod, da ga pravilno obtrgava in to je to kar se tiče nege. Ni zahtevno. Več o vzgoji nizkega fižola si preberite tukaj: NIZEK FIŽOL . O vzgoji visokega pa tu: VISOK FIŽOL.

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂