Mikrozelenje rukule

Vzgoja mikrozelenja redkvic, brokolija, rukole in vrtne kreše

Mikrozelenje redkvice je tudi hitreje kaleče zelenje, ki nam je na voljo že teden dni od setve. Kot pri brokoliju in vrtni kreši, je mikrozelenje redkvice pikantnega okusa, zato ga uporabljamo v manjših količinah.

Mikrozelenje brokolija ima okus pikantnih kapusnic. Uživamo stebelca s kličnimi listi, v katerih je visoka koncentracija beta karotena, vitamina B, vitamina C in aminokislin.

Mikrozelenje rukole so majceni lističi rukole, ki v sebi držijo oster okus. Vsebuje veliko kalija in dušika ter žveplove spojine, ki delujejo protirakavo.

Mikrozelenje vrtne kreše si vzgojimo najhitreje izmed vseh tukaj predstavljenih rastlin, saj jo lahko uporabljamo že 5 dan od setve. Je ostrega, pikantnega okusa, ki spominja na gorčico. Primerna je za začinjanje solat ali jedi.

Mikrozelenje brokoli
Mikrozelenje brokoli

Vzgoja mikrozelenja 

Vzgoja mikrozelenja v zaprtih prostorih je možna skozi celo leto. Za ta namen si pripravimo sadilne lončke ali večje pladnje (ki imajo drenažne luknje) ali biorazgradljive lončke in jih do polovice napolnimo s substratom za setev. Substrat napolnimo nekje 2 cm na debelo in zalijemo z vodo.

Nato vzamemo izbrana semena in jih gosto razporedimo po platoju oziroma v posamezne sadilne celice. Semena se enakomerno potrosi, da v 50% prekrijejo površino substrata. Nato preko semen natrosimo manj kot centimeter substrata, toliko da rahlo prekrije semena.
Ker semena kalijo v temi, sadilni platojček za 2 dni pokrijemo s praznim platojčkom enake velikosti ali kartonom. Tako imajo semena dovolj vlažno ter temno okolje, da uspešno kalijo. V času kalitve jim odgovarja temperatura okoli 22 °C, če kalimo na balkonu naj temperature nihajo med minimalno 12 °C ponoči in 30 °C podnevi.

Po 2 - 3 dneh od setve, pokrivni platojček odstranimo, ko spodaj že opazimo vzklita semena.  Zalijemo in postavimo na mesto z veliko svetlobe (letni vrt, večje okno, pod lučke) in pustimo, da se razrastejo. Pod umetno svetlobo seveda vzgoja ni ista, kot na soncu. Se pozna malenkost tudi na okusu. Pozimi je najboljša kombinacija - okenska polica z dodatno svetlobo iz lučk. Tako počneva tudi midva, kar je vidno v spodnjem video posnetku. Med rastjo mikrozelenje nežno zalivamo vsak dan ali najmnaj vsak drugi da.

Pri vzgoji mikrozelenja lahko pride do pojava plesni. Temu se izognemo tako, da ne posejemo semen preveč na gosto. Med rastjo mikrozelenje vsak dan preglejujemo. Vzgajamo ga na mestu, kjer kroži dovolj zraka. Čeprav ga zalivamo vsak dan, ga ne smemo preveč.


Substrat - Midva uporabljava Biobrazdino Prst (imajo v vrtnih centrih Kalia in je ekološka). Ni potrebno, da substrat vsebuje veliko mero hranil, saj rastline v njem rastejo zelo kratko in v tem času ne potrebujejo veliko hranil.

Semena - lahko so specifično za mikrozelenje ali pa kakšna večja pakiranja semen. Če niso ekološka, je zelo pomembno, da NISO TRETIRANA. 

Sadilni plato - ni pomembno kakšna je velikost, pomembno je, da ima spodaj luknje.  Uporabimo lahko tudi biorazgradljive lončke, ki jih po žetvi mikrozelenja kompostiramo.
Dobri platoji za ta namen so tudi na najini spletni trgovini: ”KALILNIK” setvena posoda (10 kos)


Nabiranje in uporaba mikrozelenja

Pri brokoliju, rukoli, redkvici, začnemo z nabiranjem nekje 6. dan od setve. Počakamo, da mikrozelenje razvije prvi pravi list in takrat je najboljši čas. Vrtna kreša je še hitrejša, z nabiranjem lahko začnemo že 4. dan. Mikrozelenje nabiramo maksimalno nekje 14 dni od setve. Po najinih izkušnjah se mikrozelenje kapusnic nabolje uporabi, če jih naberemo maksimalno 10. dan od setve.

Redkev China rose mikrozelenje
Redkev China rose mikrozelenje

Najprej z roko otresemo morebitne lupine, ki se še držijo kličnih listov. Nato z ostrim nožem ali škarjami mikrozelenje odrežemo tako, da iz zgornje strani primemo šop rastlin in odrežemo stebla nad substratom. Za uživanje so primerna stebla in klični listi, korenin ne uporabljamo.

Mikrozelenje uporabimo čim bolj sveže, kar je njihov glavni namen. V hladilniku počaka teden dni. Če smo mikrozelenje vzgajali v biorazgradljivih lončkih, jih skupaj s substratom in ostankom korenin odstranimo v kompostni kup.

Predstavljeno mikrozelenje se odlično obnese kot dodatek v sendvičih, solatah, dodatek kuhanim jedem ali za dekoriranje jedi. Ker so vsa precej pikantna in ostrega okusa, najprej poskusite samo mikrozelenje in ga dodajajte jedem po svojem okusu. Prevsem v zimskih mesecih, ko nimamo na voljo toliko svežega zelenja, predstavljajo pomemben vir mineralov, vitaminov in ostalih hranil.

 

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂