prostor za vzgojo lastnih sadik

Optimalen prostor za vzgojo lastnih sadik

Izbira prostora za vzgojo sadik je izbiranje ustrezne mikroklime, kjer bomo lahko vzgojili zdrave in močne rastline. Tukaj sta pomembni predvsem temperatura prostora in količina svetlobe, ki jo rastline dobijo. Pri vzgoji sadik uporabljava splošne zahteve po temperaturi in svetlobi, saj vse gojiva na enem mestu. Ne komplicirava z idealnimi temperaturami za posamezno rastlino, saj je nemogoče ustvariti idealne pogoje za vseh 20 različnih vrst zelenjave, ki jih istočasno vzgajamo kot sadiko.

Vsem rastlinam v splošnem odgovarjajo temperature med 18 - 22°C in dnevno potrebujejo med 8 - 12 ur svetlobe.

Temperatura prostora

Temperatura je pomemben faktor za samo vzklitje semen in tudi nadaljnjo rast. Za uspešno kalitev semena potrebujejo za 2-4° stopinj višje temperature, kot je optimalna temperatura za rast. Za vzklitje semen lahko kalilne posode ali sadilni plato postavimo blizu radiatorja. Takoj, ko se pojavijo kalčki, jih premaknemo na hladnejše in dovolj svetlo mesto.

Spomladi, ko so zunaj temperature še nizke, sadike vzgajamo v zavetju notranjih prostorov, ki so ogrevani. Kapusnice potrebujejo temperaturo 15 - 18°C, plodovke pa temperaturo nekaj stopinj nad 20°, da dobro rastejo. Natančna nastavitev temperatur za vsako vrsto zelenjave posebej, za vrtnarske namene ni potrebna in je 18 - 22°C nekakšna optimalna sredina za vse rastline.

Kaljenje semen in vzgoja sadik za obilje pridelkov
Tako po vzklitju rastlina potrebuje dovolj svetlobo in malenkost nižje temperature.

Svetloba

Za uspešno kalitev semena ne potrebujejo svetlobe. A od vzklitja semen naprej, svetloba igra zelo pomemben faktor pri rasti rastlin. Več svetlobe kot rastline dobijo, boljša je njihova rast. Pomanjkanje svetlobe se pri sadikah hitro opazi v ''pretegnjenosti'' stebel (ki so zelo dolga, rahla ter krhka) in bledosti listov. Resna vzgoja sadik tako ne poteka na okenskih policah, kjer je prvič pomanjkanje prostora za vse sadike in drugič pomanjkanje svetlobe, ko sadike v gneči postavljamo v več vrst in se nato prekrivajo ter senčijo drug drugo.

Vzgoja sadik na okenskih policah ni optimalna, saj ni dovolj svetlobe.

Kje je potem najbolje vzgajati sadike?

Najboljši prostor za vzgojo sadik je ogrevan rastlinjak ali zastekljena terasa v hiši (t.i. zimski vrt), kjer je dovolj prostora in svetlobe ter imamo nadzor nad temperaturo prostora. Kdor ima doma takšne pogoje - velik in hkrati primeren prostor za vzgojo zadostne količine lastnih sadik, potem hip hip HURA! 🙂

A vsi tega privilegija nimamo na voljo (tudi midva še ne), zato je v tem primeru zelo dobra opcija investicija v nakup namenskih luči za vzgojo rastlin, da kjerkoli v hiši (garaža, hodnik, prazna soba ...) naredimo pravi laboratorij.

Do tega lahko pridemo zelo poceni. Kupimo rabljene ali odpadne industrijske luči z delujočim napajalnikom, dolge 120 cm in stare žarnice menjamo s fluorescentnimi žarnicami FLUORA ali model OSRAM 865 Lumilux.

Levo navadna žarnica in desno FLUORA.

Res je najboljša svetloba naravna svetloba, te žarnice pa imajo poudarek na modrem in rdečem delu svetlobnega spektra, zato so idealne za spodbujanje foto-bioloških procesov v rastlinah. Nikakor naše sadike zaradi tega niso ''umetne''. Vsi vemo, da umetna svetloba ni enaka kot naravna, a v teh začetnih fazah vzgoje sadik, s fluora žarnicami naredimo mnogo bolje, kot če sadike vzgajamo na okenskih policah in nam čez cel dan skozi meglo posije sonce le za 2 uri. Ob uporabi luči upoštevamo naravni cikel dan-noč, zato naj za optimalno delovanje svetijo med 8 - 12 ur na dan.

Dobro je luči pritrditi tako, da lahko spreminjamo njihovo oddaljenost od sadilnih platojev in lončkov. Tako jih tekom rasti sadik reguliramo in jih imamo vedno tik na vrhom rastlin in sicer nekje 5 cm stran, da dobijo čim več svetlobe. Žarnice se ne pregrevajo, zato rastlin ne bodo poškodovale, oddajajo pa nekaj toplote (in temperaturo tudi malenkost dvignejo). Obstajajo tudi namenske luči za vzgojo sadik, ki so dražje, a navadno dosežejo večjo površino osvetljenosti. 

Vzgoja sadik v Hiškotu pod posebno lučjo
Vzgoja sadika paradižnika pod lučmi.

Sadike pred presajanjem na gredo utrjujemo na prostem, kjer so deležne celega spektra sončne svetlobe in od tukaj naprej bodo uspevale v naravnem okolju.

Na tak način lahko vzgajamo sadike kjerkoli v ogrevanih notranjih prostorih, le dovolj prostora moramo imeti za količino sadik, ki jih bomo gojili. Če pa imamo situacijo, kjer prostor ni dovolj topel oziroma ga ne moremo ogrevati, si pomagamo z grelnimi podlagamina katere postavimo platoje in lončke in tako segrejemo substrat ter tudi rastline in prostor okoli njih.

Izbira vsakega posameznika

Kaj izbrati in na kakšen način urediti optimalen prostor za vzgojo rastlin je odločitev vsakega posameznika. Naju je investicija v 2 industrijski luči, 2 OSRAM 865 žarnici, 2 fluoro žarnici, kabel za vtičnico, verige za nastavitev višine in nekaj vijakov, prišla okoli 70 €. Splača se! Če niste tehnično podkovani, je vsekakor bolje, da to delo zaupate električarju, ki vam lahko luči predela kvalitetnejše. Za investicijo v luči naju je navdušil Aljaž Plankl, ki že več let sadike vzgaja na tak način.

Najina želja v bodoče je ogrevan rastlinjak, ki bo zadostil vsem pogojem za optimalen prostor, kjer bo potekala vzgoja sadik. Do takrat pa bova sadike vzgajala v notranjih prostorih pod fluora žarnicami.

Več o namenskih lučeh pa v spodnjem video posnetku iz leta 2018:

Tjaša Štruc Sadike