Paradižnik vzgoja sadike

Zakaj je pomembno utrjevanje sadik pred presajanjem na prosto?

Vrtnarska sezona se v našem klimatskem območju najprej začne z vzgojo sadik jajčevca, kapusnic, začimbnic, solatnic in toploljubnih plodovk. Sadike omogočajo, da pridobimo čas na naših vrtovih in z njimi podaljšamo rastno sezono. Pred presajanjem sadik, ki so rastle v notranjih prostorih, sledi zelo pomemben korak - utrjevanje sadik.

Direktna presaditev na prosto je za rastline šok

Okenske police, kalilniki ter rastlinjaki konec zime ustvarijo toplo ter svetlo okolje, v katerem sadike počakajo na primerne zunanje razmere v pomladih dneh. A direktna presaditev na vrt, brez faze utrjevanja sadik, je za rastline šok. Sadike zaradi tega dolgo časa mirujejo, pobledijo jim listi, kasneje tvorijo manjše plodove ali celo propadejo. Do tega ne pride le zaradi same presaditve iz sadilnih platojev na gredico, temveč tudi zaradi večjih temperaturnih razlik med dnevom in nočjo, zemlja je hladnejša, sadike so izpostavljene direktni sončni svetlobi, piha veter, dežuje ...  Za dober in uspešen pridelek je potrebno utrjevanje vseh sadik, ki smo jih vzgojili v zaščitenem prostoru!

Utrjevanje sadik pod vrtnim lokom
Takole utrjujeva sadike pod vrtnim lokom v mesecu marcu.

Sadike utrjujemo vsaj teden dni preden jih presadimo na prosto

To naredimo nekje teden dni, preden jih bomo presadili na stalno mesto. Iz notranje lokacije, kjer smo jih vzgojili, jih prestavimo na sončno in rahlo zavetrno mesto. Rastlinjaki, vrtni tuneli in zavetrne južne stene so idealni prostori za utrjevanje.

Utrjevanje in hkrati še rast sadik brokolija v marcu.
Utrjevanje in hkrati še rast sadik brokolija v marcu.

Z utrjevanjem sadike postopoma privajamo na zunanje dejavnike ter direktno sončno svetlobo. Pazimo, da so dovolj zalite. Zunanji pogoji, še posebej ob sončnih dneh, hitreje izsušijo substrat. Nato jih presadimo na pripravljene gredice na za njih primeren dan po setvenem koledarju. Po presajanju sadike vedno dobro zalijemo, da se hitreje ter bolje ukoreninijo.

Faza utrjevanje je lahko tudi krajša

Faza utrjevanja sadik je zgodaj pomladi hitrejša pri čebulnicah (iz semen) in kapusnicah, saj gre za skupino zelenjave, ki je odporna na nižje temperature in tvori lepše pridelke, ko je dan krajši. Prav tako se čas utrjevanja sadik občutno zmanjša poleti (od začetka junija naprej), saj so razlike v temperaturi med zunanjostjo in notranjostjo manjše. Največji šok poleti sadikam predstavljajo močni sončni žarki.

Zaključna misel

Skrb za sadike je enako pomembna, kot skrb celega zelenjavnega vrta. Poskrbite, da bodo vaše sadike dobro prestale spremembo iz varnega zavetja notranjosti na gredico. Le tako se boste veselili dobrega pridelka.

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂