shranjevanje korenovk v mivki

Spravilo korenovk v mivko za ozimnico

Ozimnico si pripravljamo čez celo sezono, ko spravljamo višek pridelkov. Zamrzujemo, vlagamo, kuhamo, sušimo, ... za vsako zelenjavo ali sadje izberemo nam najljubšo obliko dolgotrajnejšega shranjevanja. Korenovke so ene izmed enostavnejših za spravilo svežega pridelka, brez predelave. Med njih spadajo: korenček, pastinak, rdeča pesa, korenina peteršilja. So odličen vir domače zelenjave čez zimo in pravilno shranjene počakajo do naslednje pomladi. Po enakem postopku spravljamo tudi gomoljno zeleno, kolerabo in repo.

Pomembno je pravilno pobiranje pridelkov iz vrta

Za kvalitetno ozimnico, ki bo zdržala vsaj 3 mesece, moramo poskrbeti že pri samem spravilu iz vrta. Če je možno, korenovke iz vrtov pobiramo v suhem vremenu in na dan za korenino (znanje biodinamike), saj takrat sile pozitivno vplivajo na koreninski del rastlin. Upoštevanje tega nasveta vam bo zagotovo povečalo kvaliteto ozimnice. Pridelke v grobem očistimo zemlje in pazimo, da ne poškodujemo njihove povrhnjice.

Rumeno korenje po 6 mesecih v mivki je še vedno sveže
Rumeno korenje po 6 mesecih v mivki je še vedno sveže

Korenovke se najbolje shranjujejo v mivki

Za najbolj enostavno ter najbolj praktično shranjevanje korenovk se obnesejo vedra (hobok oz. ''jupol kante''), v katera natrosimo mivko in vanjo shranimo pridelek. Pravilno shranjevanje korenovk poteka tako, da najprej na dno vedra natrosimo prvo plast mivke, za njo sledi zelenjava. Ko naložimo plast zelenjave, povrhu natrosimo mivko, pretresemo in z rokami potisnemo mivko, da se zapolnijo vse zračne pore.

Postopek ponavljamo, dokler ne pridemo do vrha vedra. Zadnja plast je vedno mivka, ki mora dobro prekrivati zgornjo plast zelenjave. Vedro ne zapiramo s pokrovom, temveč pustimo odprto, da je zračno. Če je mivka preveč suha, jo pred polnjenjem veder rahlo navlažimo z vodo.

Tako shranjena zelenjava ostane čvrsta celo zimo. Shranjena v vedrih je enostavna za premikanje. Ko potrebujemo zelenjavo za juhice ali mineštro, odkopljemo mivko, naberemo zelenjavo in jo očistimo.

Zelo priročen in učinkovit način

Posnemamo starodavni način shranjevanja pridelkov, ko so korenovke pred zimo zakopali v globoke jame, obložili (izolirali) s slamo in listjem. Zgoraj opisan način shranjevanja je zelo priročen, saj lahko vedra prestavljamo in na njih označujemo kaj je vsebina. In tudi škodljivci (miši v kleteh) ne morejo delati škode.

Zakaj mivka?
Mivka ne umaže zelenjave in dobro zadržuje vlago. Lahko uporabimo tudi žagovino ali pa kar vrtno zemljo.

Zakaj vedra?
Še redke so kleti, ki bi imele znotraj zemljo. To lahko v modernih časih nadomestimo z vedri, ki ji je tudi lažje prenašati, umakniti in pospraviti oz. čez leto uporabiti še za kaj drugega.

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂