Skladiščenje čebule in razlike med različno vzgojo

Lansko sezono sva čebulo vzgajala iz semena in iz čebulčka. Opazovanja ter primerjavo pridelka sva že opisala v videu, ki ga najdeš v tem prispevku. Danes se bomo dotaknili skladiščenja čebule in tega ali je med čebulo vzgojeno iz semena ter drugo iz čebulčka, kakšna razlika. V resnici sta hkrati potekala kar 2 eksperimenta.

 

1. Skladiščenje čebule, ki raste v kompostni zastirki ali na golih tleh.

Velikokrat sva slišala, da se čebula, ki raste v pregnojenih (?) tleh, ne skladišči dobro. Pregnojenih v očeh mnogih pomeni tudi vse vrtne gredice, ki jih zastiramo s kompostom. Midva takšnih izkušenj nisva imela, lansko sezono pa sva temu pri čebuli dala dodatno pozornost.

V dvignjeno gredo polnjeno s kompostom sva sadila različne sorte čebul (več o tem kasneje). Sadila sva jih tudi na "testne" grede, ki jih namensko ne zastirava s kompostom, da lahko izvajava takšne primerjave. Pridelek je bil na obeh gredah lep! Baje je bilo lani dobro leto za čebulo. Vsaj tako sva slišala.

Vso čebulo sva pobrala konec julija 2020, na dan za korenino, teden dni se je sušila direktno na soncu  in do oktobra sva jo spravila na kozolec tik pod streho. Tu je nato v vsaki gajbici kakšna čebula zgnila (tako tista iz čebulčka, kakor tudi iz semen). Nekje vsaka petdeseta čebula je zgnila, za kar je lahko več vzrokov. Ko se je začela zmrzal, sva vse čebule prestavila v klet, ki ima temperaturo okoli 10°C, kjer je še danes.

Danes se vse čebule iz obeh gred še vedno odlično skladiščijo. Kot omenjeno na začetku, jih je res nekaj zgnilo, ko so bile shranjene pod streho na kozolcu, ampak zgolj nekaj čebul iz obeh gred. Za to kriviva predvsem poškodbe ali pa, da so se premalo osušile. Zaključek sredi zime, ko sva že več kot pol čebul pojedla, bi bil, da se tako čebula iz ""pregnojene"" grede s kompostom (ja, zanalašč sta dva narekovaja) kakor tudi ""negnojene"" grede, odlično skladišči. Ni razlik.

2. Skladiščenje čebule vzgojene iz semen in iz čebulčka

Težje jo je vzgojiti iz semen, ker moramo že februarja začeti vzgajati sadike. Imamo pa večji nadzor nad sortno pestrostjo. Ampak naju je bolj zanimalo, katera lepše zraste in če je kakšna razlika pri skladiščenju. Izbrala sva sorto Holandska rumena, ki sva jo dobila kot seme in kot čebulček.

Tekom rasti je bila čebula iz čebulčka vseskozi v rahli prednosti kar se tiče velikosti. Tudi končni pridelki so bili malenkost večji. Pri skladiščenju zopet ni bilo bistvenih razlik. Razen tistih nekaj primerkov gnilih, ki pa so bili vsepovsod prisotni. Tudi tu bi bil zaključek, da bistvene razlike pri skladiščenju do sedaj ni bilo.

Od semena do čebule in od čebulčka do čebule.

 

Nauk za naslednje vrtnarske sezone

Misliva, da je najpomembneje, da čebulo primerno skladiščimo ter poberemo na dan za korenino, da jo imamo dolgo v zimo. Ni pomembno kje raste in ali je iz čebulčka ali semena. Letos bova več čebule vzgojila iz semen, ker sva kot seme dobila nekaj zanimivih sort, ki jih želiva sprobat. Pri čebulčku smo (žal) omejeni zgolj na ponudbo, ki jo imajo v bližnji kmetijski zadrugi.
Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂