Prezimni brokoli vrt obilja

Prezimni brokoli za pridelek že v mesecu marcu

Da se lahko v marcu hvaliva s pridelkom brokolija, je bilo potrebno začeti razmišljati že eno leto prej. Brokoli oz. posebno prezimno sorto brokolija, je bilo potrebno najprej pravočasno naročiti, ter ga v mesecu maju vzgojiti v svoje sadike. Verjamem, da tudi tebe zanima, kako v obdobju "lačnih mesecev"* v začetku pomladi pridelati pester nabor zelenjave.

*- Lačni meseci je izraz iz angleškega jezika "hungry gap", ki označuje mesec marec, april in pa tudi maj, ko v ozimnici že zmanjkuje zaloge lanskega leta, novi pridelki pa še niso zrasli.

Prezimni brokoli in vzgoja sadik

Vzgoja sadik poteka na enak način, kot za jesenski brokoli. Konec meseca maja posejemo semena in si vzgojimo sadike. In tudi na gredo potem sadike presadimo isti čas kot navadni jesenski brokoli. V najinem primeru je prezimni brokoli našel svoje mesta za pobranim česnom, lahko pa ga presadimo tu za pobranim krompirjem, solato, špinačo, korenčkom, ...

Katere sorte brokolija so prezimne?

Edina in najpomembnejša razlika, da brokoli prezimi do pomladi, je prava izbira sorte. Že res, da navadni brokoli zdrži nekaj temperatur pod lediščem, a pridelek oblikuje že pred novim letom.

V Veliki Britaniji poznajo več vrst brokolijev in med njimi najdemo tudi prezimne. Najbolj priljubljena in priznana sorta je "Early Purple Sprouting". Ne oblikuje ene glave, kot jo poznamo pri tipičnih brokolijih v Sloveniji, temveč več manjših glavic.

Ta sorta raste na prostem, brez kakršnekoli posebne nege, saj je izjemno trdoživa. Ne zaseda prostora v rastlinjaku in ne potrebuje koprene ali kakršnekoli druge zaščite proti mrazu.

Zaključek

Poleti in jeseni je vedno dovolj pridelkov. Izzivi so predvsem zimski iz zgodnje spomladanski meseci. S katerokoli rastlino, ki jo uspemo vzgojiti v tem času, si zelo razširimo paleto sveže zelenjave iz sonaravnega vrta. Prezimni brokoli bo od sedaj naprej vsako leto rasel na Vrtu Obilja in predlagava, da si ga vzgojite tudi sami.

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂

Robert Špiler Vrt brez prekopavanja