Slaba rast visokega fižola

KOMENTIRAJ
Tjaša Štruc

Slaba rast visokega fižola

Visok stročji fižol je najina najljubša poletna poslastica, še posebej naša domača sorta, ki se v Robijevi družini goji že desetletja. Sejeva jo v začetku meseca maja, gre pa za bolj pozno sorto, ki daje pridelek pozno v jesen, saj so stroki brez nitk. Kalitev je bila uspešna, a je le okoli 30% fižola uspešno splezalo po fižolnici. Kaj je šlo ''narobe'' ?

Sumili smo virus, problem se je skrival drugje

Po letošnji slabi izkušnji z nizkim fižolom, sva kar žalostno opazovala počasno rast visokega fižola. Listi so postajali drobno nagrbančeni po celi površini, hkrati pa so pikičasto izgubljali zeleno barvo. Vitica, ki išče oporo in pleza po fižolnici je bila prav tako čudne oblike. Ko sva pregledovala liste iz obeh strani, nisva videla, kaj bi bilo lahko vzrok. Uši niso bile prisotne, in zaradi bližine grede nizkega fižola, sva začela malo sumiti ali so se težave prenesle še na visok fižol. Vendar se rastline niso sušile, visok fižol je bil nepravilnih oblik in izjemno počasne rasti.
Analiza listov pod mikroskopom je pokazala, da je visok fižol dobil hud napad pršic. Zopet nekaj, kar se je zgodilo prvič, simptomov nisva poznala in pršic s prostim očesom nisva videla.

A nekako je vsaj nekaj rastlin razvilo pravilne oblike in uspešno ''splezalo'' po opori. Te sva pustila, vse ostale pa odstranila iz grede. Naredila sva novo, pozno setev, hitro rastoče sorte Blauhilde ( seme sva prejela iz Semenjalnice). Ker sva setev opravila preden smo dobili rezultate analize, sva zaradi bojazni pred virusom, setev opravila na novi gredi. Za oporo novemu fižolu pa bova lahko uporabila iste fižolnice, kot jih je imel neuspeli fižol, saj se pršice ne bodo prenesle, kot bi se lahko virus.

Kaj je privedlo do napada pršic, ne veva. Bova pa zagotovo naslednjo sezono bolj pozorna in ukrepala veliko prej kot letos. Preventivno bova še bolj pozorna pri pripravi grede pred in tik po setvi semen, da bodo tla dobro zastrta, vlažna in polna življenja.

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂