Težave pri vzgoji nizkega fižola

Stročji nizek fižol je na Vrtu Obilja tretja stročnica (za grahom in bobom), ki nama daje pridelek od junija do avgusta. Ker imava bolj pozno sorto visokega fižola, setev nizkega opraviva enkrat na sezono, saj jesenski čas ''poloviva'' s pridelki visokega fižola. Kot vsako sezono do sedaj, sva setev nizkega fižola opravila konec aprila. A žal pridelka še do danes (konec julija) ni bilo.

Kaj so bile težave pri vzgoji nizkega fižola?

 Na gredo sva posejala dve različni sorti semen, obe kupljeni v Sloveniji. Ena je že bila sejana preteklo sezono, druga pa je bila za naju nova, še v zaprti vrečki. Da ne bi šlo seme v nič, sva se letos odločila, da to seme porabiva. Vsaka sorta je na gredi zasedla polovico. Kalitev je bila pri obeh uspešna, vendar pa se je pri novi sorti takoj začelo dogajati nekaj, kar sva pri fižolu videla prvič. Rastni vršiček se je začel kar sušiti, rjaveti. Nama že poznana sorta na drugi polovici grede je bila v svoji rasti normalna.

Ker sva se s tem problemom srečala prvič, sva najprej sumila na suha tla (april in začetek maja sta bila zelo vroča in suha), zato sva dobro zalila celo gredo. A stanje se ni izboljšalo. Rjavenje in sušenje se je nadaljevalo, listi so se zdrobili v prah. Vedno več rastlin je postajalo takšnih in kar naenkrat, se je enako začelo dogajati še na pri drugem, poznanem, fižolu. Očitno se je okužba prenesla po celotni gredi, tudi na prej zdrave rastline. Tako je prišlo do 100% izpada pridelka.

Res vse kaže na to, da je bilo nekaj narobe s semeni ''nove'' sorte nizkega fižola. Ker sta dva grma obolelega fižola še ostala, smo rastline dali v analizo, da ugotovimo, kje je problem. Zaenkrat se sumi na virusno okužbo.

Sušenje po kalitvi

Sva res ostala brez nizkega stročjega fižola?

Nisva 🙂  Že prej omenjeno poznano seme, sva sejala še na eni lokaciji, kjer je rast normalna in rastline so popolnoma zdrave. To zopet nakazuje, da s tem semenom ni bilo nič narobe in je tisti, sejan na Vrtu Obilja prejel okužbo od ''novega'' fižola. Na Vrtu Obilja pa sva junija opravila novo setev na drugi gredi, z novim preverjenim semenom, ki je tik pred cvetenjem, tako da vse poteka normalno, kot sva že pričakovala pri prvi setvi.

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂

Težave pri vzgoji nizkega fižola

KOMENTIRAJ
Tjaša Štruc