Domača sorta česna

Za lep pridelek česna je najpomembnejša sorta

Česen nama je vedno zrasel droben in majhen. Sadila sva različne kupljene sorte, saj v začetku nisva imela nobene "svoje" oziroma "domače" sorte, dokler nisva jeseni 2017 dobila dve domači sorti česna od prijateljev.

Domače sorte česna

Tako sva v sezoni 2018 imela najlepši in največji česen kot kadarkoli prej. Že res, da je rasel na gredi pripravljeni s 10 cm debelo kompostno zastirko, ampak na koncu vedno sortna lastnost narekuje kakšen bo pridelek. Češnjev paradižnik ne bo nikoli oblikoval 2 kg velikega plodu. Hokaido buča ne bo nikoli zrasla v bučo velikanko. In isto je pri česnu, ko je pridelek odvisen od sortnih lastnosti.

Kje dobiti domače sorte česna?

Ti dve domači sorti sva dobila od najinih vrtnarskih prijateljev in po najinih izkušnjah sva mnenja, da se najkvalitetnejše sorte česna skrivajo pri starejših vrtnarjih, ki jih sadijo že desetletja. Težko boste res kvaliteten česen dobili v trgovini. Pokliči sosedo Marijo ali strica Jožeta, ter ju prosi za nekaj strokov njunega domačega česna, ki jima vsako letu tako lepo uspe, ker ta česen bo lepo uspel tudi tebi.

Več o vzgoji česna: ČESEN VZGOJA

Domača sorta česna
Česen konec meseca aprila.

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂