Rdeča pesa s česnom in olivnim oljem

Predstavljava novo kategorijo prispevkov na spletni strani - recepti. S tem ne ciljava, da bi postala kulinarični blog. Ampak logično je, da vzgojeno zelenjavo na koncu pojeva. Zato bova enkrat na teden delila najin najljubši recept za predstavljeno zelenjavo.

Osnova receptov

Recepti so preprosti, kar nama omogoča najina zelenjava sama, saj je že v osnovi izjemno okusna. Okusne sestavine ne potrebujejo veliko dodatkov. V 90% primerih tudi nimamo časa za hude kulinarične stvaritve. 🙂

Ker imava kuhanje že ''v rokah in občutku'', v receptih pogosto ne bo točnih količin. In to je prvi recept:

Rdeča pesa s česnom in olivnim oljem

Pogosto prezrti aspekt pese je njena sladkoba, ki pride do izraza takoj, ko je skuhana ali pečena. Pobrana jeseni se skladišči dolgo v zimo. Žal se v kulinariki prevečkrat pojavlja zgolj vložena. 🙂
Sestavine
- 4 do 5 rdečih pes (odvisno koliko jih imaš rad/a),
- 2-3 stroke česna,
- sol,
- olivno olje.
Postopek
Sveže nabrani rdeči pesi odrežeš perje* in jo opereš, da odstraniš ostanke komposta ali zemlje. Paziš, da ne raniš olupka, ki more ostati cel, sicer bo pesa med kuhanjem izgubila barvo. Celo neolupljeno rdečo peso do mehkega skuhaš v vodi, kar navadno traja nekje 40 min, odvisno od velikosti pese. Mehkobo v sredini pese preveriš tako, da proti koncu kuhanja v njo zapičiš vilico. Ko je skuhana, pustiš da se ohladi in nato jo olupiš. Pri kuhanju se olupek zmehča, zato je lupljenje hitro in enostavno.
Nato peso narežeš na kolobarje (na tanko ali debelo, odvisno kaj ti je ljubše), dodaš sesekljan česen, olivno olje po okusu in sol. Dobro premešaš in že uživaš v sladkobi rdeče pese in ostrini svežega česna.
*perje lahko porabiš za smutije ali pokuhaš kot špinačo.
Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂

Tjaša Štruc Recepti