Šparglji

Asparagus officinalis
Prva prava spomladanska zelenjava, ki ne potrebuje veliko nege, le prva 3 leta moramo biti potrpežljivi, da nato v obilju pridelkov uživamo še mnogo let. Kadar poganjke zastiramo, vzgajamo beluši. Ko poganjki rastejo na svetlobi, vzgajamo šparglje.

Obožuje obilno zastriko
Enostavna vzgoja

Šparglji vzgoja - kdaj in kako saditi, sadilna razdalja

Špargelj najlažje vzgojimo iz korenik 2-3 letnih rastlin, ki jih na trajno mesto posadimo v marcu in aprilu. Korenike posadimo v vrsti na razdalji 25-50 cm. Pozorni smo, da usmerimo rastne brste navzgor. Zgrnemo in prekrijemo s 10 cm debelo kompostno zastirko in zalijemo. Debelejša kot je kompostna zastirka, boljši bo pridelek, saj šparglji obožujejo raha, rodovitna tla.
Prav tako je pogosta vzgoja iz enoletnih sadik, ki jih posadimo na enak način, kot korenike. Le pridelek je kasnejši, saj lahko prve poganjke pobiramo šele 3 leto po sajenju.

Mešani posevki

Za njih izberemo stalno mesto na vrtu. Šparglji odlično rastejo skupaj z jagodami, saj le te preraščajo tla pod šparglji in tako res dobro izkoristimo trajno gredico. Podobno lahko dosežemo s sejanjem motovilca ali špinače na gredico s šparglji.

Bolezni in škodljivci

Največ škode naredita špargljeva muha in špargljev hrošč, ki napadeta mlade poganjke in lahko popolnoma uničita pridelek. Pri tem si lahko preventivno pomagamo s popolnoma naravno diatomejsko zemljo.

Nega

Po saditvi, redno odstranjujemo plevel in tekom leta dodajamo kompostno zastirko, predvsem takrat, ko želimo vzgojiti beluši. Beluši so mladi poganjki, ki rastejo pokriti s substratom, zato ostanejo bele barve. Šparglji so zeleni, saj rastejo na svetlobi. Poganjki, katerih ne naberemo, se razvejajo v zeleno perje, ki jeseni porumeni. Ko se posuši, stebla porežemo do tal in čez zimo dobro zastremo s kompostom ali slamo. Zgodaj spomladi, slamo umaknemo, da se zemlja lahko segreje in spodbudi rast špargljev.

Pridelek

Šparglje prvič nabiramo 2 leti po sajenju korenik in 3 leto po sajenju sadik. S pobiranjem začnemo v mesecu aprilu. Pobiramo poganjke velike 20-30 cm. Pazimo, da ne poberemo preveč, saj moramo rastlini pustiti, da nekaj stebel razvije do polne rasti, saj tako utrjuje korenine in povečuje svojo rodnost za naslednje leto. Obstaja pravilo, da prvo leto pobiranja, šparglje režemo 2 tedna, naslednje leto podaljšamo na 4-5 tednov in nato na 8 tednov letno. Poganjki, ki zrastejo po obdobju pobiranja, skrbijo za nadaljnjo rodnost.

Skladiščenje

Šparglje je najbolje porabiti čim bolj sveže, shranjeni na hladnem počakajo 3-4 dni. Takrat je najbolje, da jih iz spodnje strani ovijemo v mokro krpo, da ostanejo sočni. Lahko jih tudi zmrznemo ali vložimo v kis. A glede na to, da gre za prvo zelenjavo pomladi je skoraj škoda, da jih ne porabimo direktno iz vrta. 

 

Vzgoja sadike
Januar  
Februar  
Marec  RAST
April POBIRANJE
Maj POBIRANJE
Junij  RAST
Julij  RAST
Avgust  RAST
September  RAST
Oktober  RUMENENJE
November  REZ STEBLA
December  
Robert Špiler

O špargljih

Prva resna spomladanska zelenjava, ki telo napolni z vodo in minerali po zimskem obdobju. Najraje jih imam popečene v ponvi kot glavno sestavino obroka.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus