Zgodnja spomladanska solata za obtrgovanje na prostem

Sveža zelena solata nama najbolj paše pomladi, takrat ji tudi nameniva eno celo gredo na vrtu (na prostem). Hkrati služi kot predposevek glavni kulturi, ki sledi na tej isti gredi v drugi polovici meseca maja. Sejeva jo v sredini februarja in si vzgojiva sadike, ki jih na prosto presadiva v drugi polovici marca. Z nabiranjem solate začneva že v začetku aprila, da imava solato na krožiku res hitro.

Zgodnja spomladanska solata - sorte in pravilna tehnika nabiranja

Da lahko imava tako zgodnji pridelek, za pomladanske sorte vedno izbereva solate, ki so v osnovi berivke.
To pomeni, da ne tvorijo glav, ampak jim redno nabiramo liste. Nama najljubše sorte so Lollo bionda, Piro in pa Hrastov list (klasika). Pri glavnatih solatah čakamo dlje časa, da le te tvorijo glave in imamo pridelek. Hkrati se nam zgodi še to, da imamo nato naenkrat celo gredo ''zrele'' solate, ki je morda niti ne moremo vso pravočasno pojesti in nam uide v cvet.

S postopnim nabiranjem zunanjih listov, ''od spodaj navzgor'', si obdobje pridelka solate precej raztegnemo. S tem tudi čistimo stebla solate, da listi ne ostajajo na tleh ter gnijejo. Srčika rastline pa ostaja cela, da listi nemoteno rastejo naprej. Te tehnike sva se naučila lansko leto, ko sva obiskala Charlesa Dowdinga v Angliji.

Nekaj zunanjih listov lahko na enak način naberemo tudi pri drugih sortah solate, vendar so berivke najprimernejše.

Celoten postopek si poglej še v spodnjem videu:

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂