Shranjevanje pora malo drugače

Shranjevanje pora na vrtu

Malo se bova razpisala, kako gledava na shranjevanje pora, a pred tem treba dodati, da sva malo bolj lene sorte in tako se tudi obnašava tudi do pora. Naštudirala sva vzgojo pora do te mere, da ga ne potrebujeva posebej shranjevati, temveč je vedno na voljo svež na vrtu.

Poletni por

Poletni por je sedaj v polni rodnosti, čudovito je uspel. Teh pridelkov ne puliva, temveč reževa, da korenina ostane v tleh. Iz te korenine bo zrastel novi por. In potem novi. Najmanj 3 pridelki iz ene rastline. Res je, da so naslednji pridelki manjši, vendar zrastejo izjemno hitro in ni potrebno na novo vzgajati rastline. To je kar velik plus. Tako je por na voljo vse dni od junija do oktobra.

Odrezano mesto pora je globoko pod kompostno zastirko in bo kamlu ponovno obrodilo
Odrezano mesto pora je globoko pod kompostno zastirko in bo kmalu ponovno obrodilo
Zimski por

Zimski por, ki je bil posejan kasneje, pustiva na vrtu čez zimo. Po potrebi se lahko postavi tunel in prekrije s folijo ali zimsko agrokopreno. Tako je na voljo za kuharijo od novembra do februarja. Pa tudi še kasneje. Za zimsko vzgojo izbremo primerno sorto, ki prenese nižje temperature.

Shranjevanje pora in kratka zaključna misel

Tako je iz samo dveh setev, por na voljo skozi celo leto. Ne potrebujeva veliko sadik in niti ne veliko prostora. Pri kuhi uporabljava tudi temno zelene liste in s tem še bolj izkoristiva svež pridelek. Shranjevanje pora v zamrzovalnik ali kako drugače nama ne pade na misel. Že tako je poleti dovolj dela s kuhanjem mezg, sprotnim shranjevanjem pridelkov, itd. 

Kako vzgajava por, pa si preberite tukaj: POR VZGOJA

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂