kompostni čaj za lenuhe

Kompostni čaj za lenuhe

Malo za šalo, a še bolj pa zares. S kompostno zastirko, ki jo položimo na gredice ne ustvarjamo le idealne pogoje za rast rastlin, ko pripravljamo grede, temveč tudi dolgoročno skrbimo za gnojenje. Z vsakim dežjem (tudi močnejšimi nalivi), kompost zemljo ščiti pred erozijo in spiranjem. Še več. Med dežjem se voda v kompostu prepoji s hranili in počasi pronica v globino - podobno kot bi aplicirali kompostni čaj.

Kaj je kompostni čaj?

Kompostni čaj ni voda, ki se izcedi iz kompostnega kupa. Čaj nastane, ko po preciznem postopku kompost namočimo v vodo in nato to vodo uporabimo za zalivanje ali foliarno aplikacijo pri vzgoji rastlin. Z njim vzpodbujamo življenje v tleh, apliciramo hranila in oživljamo tla. Velja za gnojilo prihodnosti. Za delo s kompostnim čajem so se specializirali pri Biobrazdi, kjer se najde tudi recept: Gnojilo prihodnosti

Kako to delamo mi?

Pri pripravi gredic z dovolj kompostne zastirke, se kompostni čaj aplicira sam. Ob vsakem dežju se hranila spirajo v globlje v tla. Ob počasnem topljenju snega, pa pride takšno gnojenje še bolj do izraza. Zato je bolje gredice s kompostom pripraviti že jeseni. Stari rek "sneg je reveževo gnojilo" ima tu smisel in ob kompostu postane res konkretno gnojilo.

Vrtnar lahko veliko časa in energije izgubi, če se preveč fokusira na posamezne detajle in izgublja čas s postopkom priprave kompostnega čaja. Pri kmetovalcih oz. na večjih površinah, je vermikompostni čaj vsekakor bolje primerno pripravljati in aplicirati. Za družinske vrtove, pa je postopek preveč obremenjujoč, zato se najprej osredotočimo na pravilno pripravo tal in s tem ''ubijemo več muh na en mah''.

Kakšen je potem postopek?

Postopka ni, saj se kompostni čaj z dovolj debelo kompostno zastirko aplicira sam. 🙂 Tako kot je obljubljal naslov, je tale postopek res za lenuhe. Mogoče ne tako "profesionalen", a je prav tako učinkovit. Kako pripraviti gredice si preberite na tej povezavi: Priprava tal

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂