sadike so prva izbira

Sadike so boljša izbira kot direktna setev na gredo

Vrtnarska sezona se najprej začne z vzgojo lastnih sadik. Medtem ko čakamo, da se zunaj tla segrejejo, na toplem že zaposlimo srbeče prste s setvijo kapusnic, začimbnic, solatnic in predvsem toploljubnih plodovk. Sadike različnih zelenjav pa vzgajamo tudi kasneje med sezono, saj so boljša izbira kot direktna setev semen na gredo.

Skoraj vse rastline lahko vzgajamo iz sadik! Le korenje in pastinak sta izjemi, saj jima ob presajanju uničimo glavno korenino (ki daje pridelek), zato ju obvezno sejemo neposredno na gredo.

Možna vzgoja toploljubnih rastlin pred začetkom sezone

Toploljubne zelenjadnice kot so paradižnik, paprika, feferoni, jajčevec, lubenice, melone, itd. v našem klimatskem pasu, vzklite direktno na gredi, praviloma ne naredijo celotne faze od semena do pridelka. Zato je vzgoja sadik obvezna, če želimo več pridelka v sezoni, saj kalitev in začetna rast v malih lončkih poteka dober mesec dni ali dva pred presajanjem na prosto.

Paradižnik vzgoja sadike
Vzgoja sadik paradižnika

Bolje izkoristimo prostor na vrtu

Pri direktni setvi semen na gredo izgubimo približno en mesec časa v primerjavi s presajanjem sadik. Posejana semena najprej potrebujejo čas, da vzklijejo in nato začno razvijati prave liste, ko zrastejo do velikosti sadike. Ves ta čas te male rastlinice zasedajo velik prostor na gredi, ki je povečini prazen. Zgodaj spomladi si vzgojimo sadike zelenjave (solata, por, zelena, rdeča pesa, brokoli, zelje, ...), medtem ko čakamo, da se zunaj tla segrejejo. Podobno dosežemo poleti, ko za pobrano pomladansko zelenjavo, takoj zasadimo gredo s novimi sadikami zelenjave. Na najinem vrtu to izgleda tako, da za mladim krompirjem na gredo takoj presadiva sadike zelja in glavnatega ohrovta; za mlado koruzo kitajsko zelje; za čebulo endivijo in tako naprej.

Kapusnice pripravljene na presaditev

Selekcija rastlin

Pri kalitvi vidimo ali imamo kvalitetno seme ali ne. V primerih, ko semena posamezne rastline pri vzgoji sadik ne vzklijejo, setev ponovimo z novimi semeni in bomo še vedno imeli dovolj časa. Z direktnim sejanjem semen na gredo, bi "izgubili" več tednov in ponovna setev morda ne bi bila več možna. Motovilec dolgo klije (praviloma dva tedna, pa vse tja do enega meseca). Splošna praksa je, da se ga seje direktno na vrt. Tudi nama se je že zgodilo, da sva čakala in čakala kdaj bo motovilec vzklil, po enem mesecu pa je bilo na gredi zgolj nekaj rastlin. Morda se sliši čudno, a zaradi tega nekateri tudi motovilec raje vzgajajo iz sadik!

Ko sadike presajamo na vrt, izbiramo močne in zdrave rastline, da posrbimo za "naravno selekcijo".

V sadilnem lončku levo spodaj so bila istočasno sejana semena iste sorte zelenjave, a dveh različnih proizvajalcev.

Ponudba sadik je ogromna, a domače sadike so prva izbira

Sadike več mesecev zavzemajo prostor po okenskih policah, rastlinjakih ali kjerkoli drugje. Ko nimamo dovolj časa ali primernega prostora za lastno vzgojo, je nakup sadik še vedno dobra izbira. Dandanes je ponudba sadik pri lokalnih kmetih, v vrtnarskih centrih in kmetijskih trgovinah neverjetno velika. Kupujte slovenske sadike od lokalnih kmetij ali vrtnarij, da se nam bodo na vrtu tudi uspešno ukoreninile. Če so sadike ekološke še toliko bolje. Vzgoja lastih sadik ima pomembne prednosti na katere prisegava tudi midva. Več o prednsotih, pa v naslednjem prispevku.

Kako vzgojimo sadike sva po korakih opisala tukaj.

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂