Sončnica biodinamika

Povezanost sončnice in Venere kot potrditev biodinamike

Biodinamična metoda pridelave hrane je ena izmed najbolj celostnih sonaravnih metod. Upošteva vse ključne aspekte delovanja tal in zunanje dejavnike iz vesolja. Te sile iz vesolja, hočeš ali nočeš, delujejo v Naravi in prinašajo ravnotežje. Govorimo o vplivih planetov, zodiaka, Lune in Sonca na življenjske procese na zemlji, ki so izjemno logični in znanstveno merljivi.

Zares na kratko o Biodinamiki

Biodinamika je v prvi vrsti poljedelska oziroma kmetijska veda. Poljedelci z njo pridobijo znanje, kako na večjih površinah dvigati rodovitnost tal in kako pripravljati pripravke za specifične namene. Ko se spogledujemo z biodinamiko vrtnarji, se včlanimo v bližnja društva, kjer skupaj pripravljamo biodinamične pripravke in koristimo skupne preparate. Nemogoče in nesmiselno je za uporabo na malem vrtu pripravljati celotno zakladnico biodinamičnih preparatov in pripravkov, ki se v biodinamičnih krogih pripravljajo za nego tal in rastlin.

Vsak klasični setveni koledar, ki ga dobite za darilo ob novem letu, je lahko lunin ali biodinamični koledar. Lunin se ravna le po vplivih lune, biodinamični pa poleg Lune upošteva še delovanje planetov in širše. Najbolje o vplivu dela po biodinamičnem koledarju govorijo rezultati, ki temeljijo predvsem na preizkusih sejanja ob različnih časih. S takšnimi poskusi se ne ukvarjam. Knjiga Praktično vrtnarjenje, Marije Thun povzame večletno delo z takšnimi poskusi. Je tudi osnovna knjiga za vse biodinamične vrtičkarje in poljedelce.

Dodajanje biodinamičnih preparatov kompostnemu kupu v začetku aprila 2017
Dodajanje biodinamičnih preparatov kompostnemu kupu v začetku aprila 2017
Kaj me je prepričalo

Tudi sam sem rabil veliko časa, da sem biodinamiko "zaštekal". Osebno mi ni dovolj, da mi nekdo samo reče: "Tako je, ker tako piše in pika." Stvari želim resnično razumeti. V biodinamiko me je prepričala Venera.

Luna, posamezni planeti in ozvezdja zodiaka na zemljo pošiljajo različne impulze, ki jih v različnih kombinacijah na koledarju prepoznamo kot dan za plod, korenino, cvet in list. Venera je planet svetlobe, ki ugodno vpliva na delovanje cvetnic in na zemljo oddaja element svetlobe. Pot svetlobnega planeta, ki skupaj z zemljo kroži okoli Sonca že nešteto mnogo let, mnogo rastlin kopira pri oblikovanju cvetov! Njena pot, gledano iz zemlje (geocentričen pogled na vesolje), skozi leta zariše čudovit vzorec (obvezno poglejte spodnji video). Najbolj je ta vzorec opazen na sončnici (poglejte spodnjo fotografijo). Primerjajte zarisano pot na posnetku in obliko sončnice.

Sončnica cvet biodinamika venera

Natanko v trenutku spoznanja sem uvidel lepoto delovanja kozmičnih sil na rastline. Mogoče bo kdo tu rekel, da je sončnico dobro opisal že Fibonacci. A pomislite, kje je on črpal znanje o geometriji, zlatem rezu in zlatem številu? Iz delovanja zodiaka, planetov, Lune in Sonca, ki so nastavile arhitekturo življenja na zemlji pred mnogo, mnogo leti.

In seveda praktični razultati

Sam se poslužujem setvenega koledarja, ko le utegnem. Rezultati so pri setvi in pobiranju pridelkov resnično boljši. Pri uporabi preparatov in pripravkov iz lokalnega društva Ajda Posavje (s Tjašo sva člana že 5 let) tudi opaziva pozitiven vpliv. Rezultati so boljši in ob pravočasnem pobiranju, se izjemno izrazi daljša obstojnost pridelkov. Nikakor pa ne bo konec sveta, če korenček posejemo, ko pač imamo čas, čeprav po koledarju ni ravno dan za korenino.

Setev in delo po biodinamičnem koledarju je priporočljivo za vse, ki se ukvarjajo predvsem s pridelavo hrane na večjih površinah. Nesmiselno pa je za manjše vrtove svoje dnevne urnike strogo prilagajati idealnemu času za setev na primer 12 sadik solate in 6 sadik kolerabice (dan za list, dan za presajanje) in potem naslednje dneve prilagajati setvi in presajanju ostalih rastlin, ki sodijo v skupine plod, korenina in cvet. Na majhnih površinah boljša kvaliteta in velikost pridelka zaradi pravočasne setve po koledarju ne pride toliko do izraza kot na večjih obdelovalnih površinah.

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂

Robert Špiler Razmišljanja in neuspehi