Gozdna zemlja na vrtu

Kaj se zgodi s pozabljenim kupom drv po 10 letih?

Prst v gozdu se gradi počasi in gozdna črnica velja za izjemno rodovitno plast zemlje, ki hrani velika drevesa in manjše rastline. Skozi naravni proces razgradnje listov, vej in nekaj padlih dreves, ki strohnijo, se gradi na rodovitnosti tal. Če to gozdno zemljo (humus) položimo na vrtu okoli rastlin kot zastirko ali jeseni za hranjenje tal, v vrtnih tleh ustvarja kvalitetne pogoje. Kaj pa se zgodi, ko v gozdu za več kot 10 let pozabimo velik kup drv in jih narava vzame za svoje?

Pripraviš si drva in pozabiš nanje
Kompost je vsepovsod, le oči je potrebno odpreti
Kompost je vsepovsod, le oči je potrebno odpreti. V ozadju je kup komposta, o katerem je govora.

Zgodilo se je mojemu bratu in očetu, ki sta pred 10 leti (in tako tudi vsako naslednjo pomlad) pripravljala drva za naslednjo zimo. Veje debelin od 5 cm do 13 cm je brat zelo lepo in skrbno zložil na kup ob gozdu, da se osušijo čez poletje. V jeseni jih naj bi z očetom zrezala in odpeljala .. Ta kup dobrih 2 m3 drv je ostal nedotaknjen od takrat in vse do pred nekaj dnevi, saj sem letošnjo pomlad postal nanje zelo pozoren.

Veš da me je firbec matral

Prav firbec me je zagrabil, ko mi je kliknilo, da se lahko znotraj skriva čudovit kompost po tolikšnem času. Kup se je na pogled precej zmanjšal. Tudi barva je potemnela in nekaj mahu ter trnja je raslo po vrhu. Po zamahu lopate po starih in temnih drveh, so se te razletele v vse smeri. Struktura je še spominjala na les, a trdnosti več ni bilo. Popolnoma so ga predelale žuželke, letni časi, spremembe vremena in s pomočjo ostalih procesov je razpadel v kompost. Večji ostanki lesa so se spremenili v pravo spužvasto maso. Mali koščki so bili mehki, polni vode, krhki, lahko drobljivi. A večino kupa je bila popolnoma skompostiranega.

Za začetek ga vzamem eno avtomobilsko prikolico

S Tjašo sva naložila vso maso (tudi nekaj večjih kosov preperelega lesa) in odpeljala na vrt ter s finim kompostom zastrla gredico pred setvijo fižola, grobi del komposta pa uporabila okoli sibirskih borovnic in kosmulje. Idealno bi bilo to početi jeseni ...

Gozdna zemlja na vrtu

Gozdna zemlja na vrtu se uporablja kot gnojilo in zastirka hkrati. Z visoko vsebnostjo ogljika velja za zelo trajno obliko gnojila in ker je preperela v kompost, ni nevarnosti za pojav škodljivcev kasneje na rastlinah. Zastremo najmanj 2 cm na debelo. Če nabiramo gozdno zemljo iz gozdnih tal, bo to zelo počasen postopek in snov bo potrebno zaradi velikega števila koreninic presejati, preden jo uporabimo na vrtu. Takšen kup drv, ki sem ga uporabil jaz, je veliko lažji za nabiranje in kasnejšo uporabo.

Zaključna misel

S pomočjo človeške pozabljivosti je narava ustvarila kompost. Veliko lažje ga je bilo nabrati, kot površino gozdne zemlje, kjer je veliko korenin. Morda se kje v vaši bližini skriva tak pozabljen kup drv. Le izkoristite ga, saj je še eden izmed enostavnih virov pridobivanja preperele organske mase za vrt.

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂