Paradižnik v rastlinjaku

Kako v juniju uspeva paradižnik v novem rastlinjaku?

 

Paradižnik v rastlinjaku
Paradižnik zori, 27. 6. 2019

Rastlinjak stoji že dobre tri mesece in podrobno objavo o postavljanju, materialih in vseh tehničnih stvareh, bova naredila pred začetkom naslednje sezone, ko vidiva, kako se bo rastlinjak izkazal v praksi. Trenutno je rastlinjak namenjen predvsem paradižniku in v tem članku bova delila 7 trenutnih izkušenj ter praks o vzgoji paradižnika v rastlinjaku.

1. Hitrejši pridelek

Taprvi domači paradajzi dozorijo veliko prej. V rastlinjak sva domače sadike presadila konec aprila in taprvi plodovi se konec junija že barvajo na rdeče. 🍅 Rastlinjak ima veliko stranskega zračenja in v juniju je bil vseskozi "na strežaj" odprt.

2. Zalivanje

Od presajanja naprej paradajze na sredinski gredi (16 rastlin) nisva ČISTO NIČ zalivala. Brez zalivanja bodo vse do oktobra. Tudi gredi ob strani nista bili veliko zalivani, zgolj več na začetku in ob odrptih stranicah od strani notri pade nekaj dežja. Rastlinjak je velik 4 x 7 m.  Paradajz ima izjemno široke in globoke korenine in ves dež, ki je padel na streho rastlinjaka, je šel v tla ob strani, kjer je na voljo rastlinam. Pa še zastrika je v celotenem rastlinjaku seveda!

3. Zvijanje listov

Paradajz je začel skupaj zvijati spodnje (starejše) liste in postajali so vedno bolj krhki. Vzrokov za to je lahko več -  od pomanjkanja magnezija, bakra, bora ... Naredila sva eno foliarno špricanje z Boraxom, ki vsebuje 11% bora (naravni mineral, seveda dovoljen v ekološki pridelavi) pred enim tednom in situacija se precej umirila! Z dozo ne pretiravati, 0,2% je več kot dovolj.

4. Višina paradižnikov

Nekateri paradižniki so visoki že več kot 2 metra in jih že spuščava nazaj k tlom. To je možno zaradi "zanke" na vrhu, okoli katere je navita vrvica in se rastlino lahko spušča k tlom. Steblo potem leži na tleh (oz. na zastirki).

Paradižnik ob vrvici z "zanko" na vrhu za spuščanje, 27. 6. 2019
Paradižnik ob vrvici z "zanko" na vrhu za spuščanje, 27. 6. 2019

5. Nega v eno steblo

Paradižniki rastejo ob vrvici, negujeva jih v en sam vrh ter redno obtrgujeva spodnje liste (hard pruning).  Okoli vrvice se jih suka ročno. Za obtrgovanje listov in sukanje izbirava dan za cvet ali plod po vrtnarskem koledarju. S tem spodbujava cvetenje in tvorbo plodov.

Nega paradižnika v eno steblo
Nega paradižnika v eno steblo, 27. 6. 2019

6. Sorte paradižnikov

V rastlinjaku raste 10 različnih sort paradižnika. Nekaj domačih in preverjenih sort (volovsko srce, datelino, bumbar), nekaj sort, ki sva jih dobila ter iz kupljenih semen.

7. Redna preventiva

Do sedaj so bili vsi paradižnik deležni 3-kratnega foliarnega trentmaja s pripravkom z sodo bikarbono (midva sva dodala še 3 kapljice eteričnega olja cimeta), ki je preventivna zaščita proti plesni. Prav tako so bili paradižniki deležni 3-kratnega foliarnega trentmaja z EM Terra Active z dodatkom EM 5, za dvig odpornosti in krepitev s koristnimi mikroorganizmi.

Zaključna misel

Zaenkrat kaže na zelo lepo sezono paradižnika, za naju prva sezona v rastlinjaku. Komaj čakava da se sezona čisto zares začne! 🙂

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂