vrt v septembru

Kako zgleda Vrt Obilja v septembru

Začetek septembra ali takole najin vrt vstopa v jesenski del leta. Pridelkov je v tem delu leta ogromno, vse prazne grede pa so hitro posajene z novimi rastlinami.  Tako bodo grede ostale zasajene čim dlje do zime, saj si želiva svežo zelenjavo 365 dni na leto.

Vrt naj bo čim bolj izkoriščen in zasajen

Kako doseževa takšno pestrost celo leto? Osnova je zavedanje, da rastline potrebujejo živa, bogata tla in zato je skrb za rodovitna tla na vrtu osnova. Ko imamo pripravljena tla, potem sledi upoštevanje idealnega časa za setev in vzgojo posamezne zelenjave. Mogoče to izpostaviva (še) premalokrat, ampak gre za dve osnovi, ki sta ključni za naš uspeh na vrtu in vzgojo okusne domače zelenjave.

Konkretno to pomeni, da vrt ne prekopavama, uporabljava kompost kot zastirko in upoštevama časovnico zelenjave, ki je na voljo tudi tebi v obliki Vrtnarskega koledarja (oktobra bo izšel koledar za leto 2021). Hkrati pa se zavedama, da so z zelenjavo posajenene grede, za živost tal nekaj najboljšega. In tudi to je razlog, da skrbiva za čim bolj zasajen vrt skozi celo leto.

Če si tudi ti želiš v jeseni imeti tako poln in bujen vrt, kot ga lahko vidiš spodaj v videu, si vabljen/a na ogled v živo, kjer si vzameva čas in res podrobno predstaviva tehnike, ki se jih drživa in dajejo predstavljene rezultate.

 

Vrt Obilja, 1.9.2020:

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂