Test zrelosti komposta 1

Kdaj gnoj postane kompost? Test zrelosti komposta 1

Kadar imamo opravka s kompostiranim gnojem (kmetje mu rečejo uležan gnoj), je dobro preveriti ali je to že material, ki ga lahko uporabimo na vrtu. Za pomoč objavljava test zrelosti komposta za preverjanje preperelosti in kvalitete komposta. Če greš kompostni kup pogledati in nisi 100%, če je kompost prave kvalitete, vzami manjši vzorec domov in ga testiraj.

Predstavljen test je enostaven, ne zahteva hudih znanstvenih pripomočkov, ampak se v prvi vrsti zanašamo na zelo pomembni organ, ki ga imamo vedno ''s sabo'' - nos. 😀

Test  zrelosti komposta 1 - V zaprti embalaži

Iz materiala, ki ga želimo pripeljati na vrt, vzamemo 2 ali 3 manjše vzorce (količine za našo pest). Prvi vzorec vzamemo iz površine kupa, naslednjega iz sredine ter še enega iz poljubnega mesta na kupu.

Vzorce rahlo navlažimo in zapremo vsakega v svoj stekleni kozarec. Kozarce postavimo na svetlo mesto, lahko posije tudi sonce na njih. Čez 2 do 3 dni kozarce odpremo in vsebino povonjamo. Če je vonj v katerem izmed kozarcev smrdeč, se mora kompostni kup še predelati. Če pa ima vsebina nevtralen vonj oziroma nas vonj spomni na vonj gozdnih tal, potem je kompost dokončno preperel.
Lahko se zgodi, da je na površini kupa material že predelan, v sredini pa ne. Takrat vrhnji sloj uporabimo na vrtu, sredinskega pa raje še prej kompostiramo do konca.

Morda se zdi, da to sploh ni pravi test. Vendar imamo zelo dobro sposobnost ločiti med svežim gnojem (vonj po amoniaku in blatu), nepredelanim materialom (vonj po amoniaku je še prisoten, lahko tudi vonj po gnilih jajcih) ter dobro predelanim kompostom. Vonj po humusu je prijeten vonj in ko tak vonj zaznamo pri vzorcih, nam to  lepo kaže, da je material že dobro predelan in uporaben na vrtu.

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂

Tjaša Štruc Kompost in kompostiranje